Komu se zelení, ten se ochladí, aneb jak Češi objevili Ameriku
Komu se zelení, ten se ochladí, aneb jak Češi objevili Ameriku
Komu se zelení, ten se ochladí, aneb jak Češi objevili Ameriku
4
Fotogalerie

Komu se zelení, ten se ochladí, aneb jak Češi objevili Ameriku

Léto budiž pochváleno, zvolává Fráňa Šrámek ve své oslavě lásky, bouřlivého mládí a uvědomělého stáří. Aby ne, když se jeho drama s příznačným nazvaném Léto odehrává během vlahého prázdninového večera na venkově. V rozpálených ulicích měst jsou ale tropické dny o poznání méně příjemnější, zvlášť když teploty neklesají pod třicítku několik dní v řadě. Zeleň totiž často ustupuje parkovacím místům, nebo zástavbě, pro které by paradoxně měla přidanou hodnotu. Našinci pak nezbývá než se potit a nedočkavě vyhlížet kýžené ochlazení.

Přestože Česká republika nepatří ani zdaleka mezi nejteplejší země na světě, bývají tropické dny pro obyvatele měst pekelné. Na východním pobřeží USA, konkrétně v půlmilionovém Raleigh v Severní Karolíně, se úmornému horku brání jednoduše a logicky – pomocí stromů, které poskytují tolik potřebný stín. Své o tom ví populární český architekt Adam Gebrian, který se tam na půl roku přestěhoval s manželkou Markétou a synem Filipem a který si už tamní život bez stromů nedokáže představit.

„Z pohledu člověka, který tady bydlí a žije, jsou stromy naprosto zásadní a mají neuvěřitelnou důležitost. Jenom když se pohybujete ve městě, kde svítí sluníčko, tak je tam nepříjemně, je tam vedro. Naopak kdykoli se vracíme k nám (do zalesněné satelitní rezidence), tak teplota klesne o pár stupňů a opravdu se tady cítíme úplně jinak. Když jde o bydlení a život ve městě, tak to bez stromů nemá vůbec smysl,” míní Gebrian o nepostradatelnosti dřevin ve městech. Zároveň dodává, že nemá na mysli žádné túje, ale opravdu vysoké, vzrostlé stromy.

Pokud vás zajímá, jak vypadá americká obdoba tuzemského satelitu, které díky stromům nedělají problém ani o dost vyšší teploty, než jakým čelí Češi, tak se podívejte na nový díl pořadu Gebrian: Plus/Minus. V jeho speciální americké sérii zprostředkuje Adam Gebrian divákům internetové televize Mall.tv svoje postřehy ze svého pobytu za velkou louží. A stejně jako v epizodách věnovaných českému veřejnému prostoru bude upozorňovat na jeho klady i zápory.