King C. Gillette

King C. Gillette Zdroj: Archív

Gillette Safety Razor
Gillette Safety Razor
Patent K. C. Gillette na bezpečný holící nástroj
Reklama na Gillette Safety Razor
Reklama na Gillette Safety Razor
8
Fotogalerie

King C. Gillette: Revolucionář, který navždy změnil způsob, kterým se holíme

Psal se rok 1895. Právě tehdy dostal americký obchodník King Camp Gillette nápad, který navždy změnil nejen jeho život, ale i způsob, kterým pečujeme o své vousy dodnes.

Koncem 19. století se trendy péče o vousy rapidně měnily. Plnovousy byli „out“ zatímco hladké tváře a precizně upravené kníry byli „in“. K dosažení tohoto nového moderního vzhledu museli muži chodit k holiči i 2 až 3 krát týdně – nebo museli riskovat nebezpečné holení břitvou doma. King C. Gillette byl však v holení zručný a holil se doma pravidelně. Jednoho dne stál ráno u svého umyvadla s břitvou v ruce a uvědomil si, že je tupá a potřebovala by profesionálně naostřit.

V tom okamžiku frustrace si uvědomil, že jedinou nezbytnou částí jeho břitvy je samotná nejtenší část čepele. Z frustrace se zrodil geniální nápad – co kdyby dokázal takové ostří vytvořit na tenkém kusu lisované oceli zbroušeného ze dvou stran, vyrobeného za tak nízkou cenu, že by byl snadno a rychle vyměnitelný? Tak se zrodila jeho klasická žiletka s dvojitým ostřím, kultový produkt, který nese jméno svého vynálezce dodnes.

Zrod Gillette Safety Razor Company

Bylo to 28. září 1901, kdy americký obchodník King Camp Gillette založil svou firmu American Safety Razor Company, která byla později přejmenována na Gillette Safety Razor Company. Společně s Williamem Nickersonem, nadaným inženýrem a technikem vyškoleném v insitutu MIT, Gillette proměnil svou vizi ve skutečný produkt. Nickerson navrhl a zdokonalil všechny aspekty výrobního procesu pro čepele i rukojeti, a díky podpoře investora a milionáře Johna Joyce prodal Gillette své první žiletky v roce 1903 a získal patent na jejich výrobu v roce 1904.

Gillette a jeho firma zaznamenali obrovský úspěch, zejména během první a druhé světové války. Jeho žiletky byly jednoduše přenosné a snadno použitelné, a představovali absolutnou nezbytnost pro každého muže během války – hladké oholení totiž zajistilo, že jim plynové masky bezpečně přilnuly na obličej.

Dědictví King Camp Gillette v 21. století

Není to náhodou, že holítka dodnes nazýváme „žiletkami“ – značka Gillette je dodnes snad nejznámější globální značkou holících strojků a pomůcek. Při příležitosti 120. výročí svého založení navíc přináší na český trh zbrusu novou kolekci King C. Gillette, která nese jméno svého zakladatele. Je výsledkem století zkušeností v péči o vousy a zahrňuje kompletní kolekci produktů, které ti pomohou zdokonalit tvůj osobní styl, od holení přes precizní tvarování až po péči; od ikonické kovové žiletky přes její modernou sestřenici s náhradními hlavicemi a elektrický zastřihovač až po pečující emulze a oleje.

Ať už se rozhodneš pro hladké oholení, bradku, strnište, knír, nebo plnovous, nová kolekce King C. Gillette obsahuje vše, co potřebuješ k tomu, aby ses stal pánem svého stylu!

Co nová kolekce King C. Gillette obsahuje?

Kolekce výrobků King C. Gillette inspirovaná tradičními metodami holení by nebyla kompletní bez klasické žiletky s dvojitým ostřím. Je to opravdu kultový produkt, který nesmí chybět ve sbírce žádného příznivce precizního tvarování vousů.

V kolekci najdeš jak startovací balení klasické žiletky s chromovanou rukojetí, tak i balení náhradních žiletek. Pro fanoušky hladkého oholení je tu také designový holící strojek s prémiovou rukojetí a pěti břity pro precizní holení a jedním speciálním zarovnávacím břitem na tvarování. K němu jsou samozřejmě dostupné náhradní holící hlavice. Příznivcům vousů je pomůže udržet v dokonalém tvaru zastřihávač s 3 různými nástavci – ideální pro zarovnání kontur a pravidelné zastřihování.

Gillette Double Edge

Vedle žiletky či strojku ti na poličce nesmí chybět také gel na holení s bílým čajem a arganovým olejem. Pro péči o vousy od strnište až po plnovous je tu pak čistící emulze na vousy a obličej, která ti dodá zaručený pocit svěžesti. Nezapomeň po mytí použít změkčující balzám s kokosovým máslem – buď jako kondicionér na vousy (nech chvíli působit a pak opláchni vodou), nebo jako bezoplachový změkčovač.

Nová kolekce King C. Gillette je k dispozici v síti prodejen DM drogerie markt s.r.o.