Pokojový terminál s displejem zajišťuje dohled nad oddělením a je umístěn v místnosti doktora.

Pokojový terminál s displejem zajišťuje dohled nad oddělením a je umístěn v místnosti doktora. Zdroj: Rathgeber, k.s.

Klávesnice pro ovládání světel na operačních sálech.
Čelní panel k ovládání rehabilitačního polohovatelného masážního lehátka.
Terminál personálu je prvek zajišťující řízení celého systému. Umisťuje se na stůl v pracovně sester.
Lůžková jednotka ve tvaru telefonního sluchátka, který se umisťuje u lůžka pacienta.
Komunikační jednotka pro spojení s pacientem.
8
Fotogalerie

Štítky, které zachraňují život aneb Čelní panely ve zdravotnictví

Za posledních 100 let se život Čechů prodloužil až o 32 let. Velkou měrou se na tom podílí moderní lékařské technologie. Diagnostických, robotických a dalších specializovaných přístrojů máme v českých fakultních nemocnicích přibližně 32 000. Všechny tyto přístroje mají jedno společné – intuitivní a snadné ovládání, ke kterému přispívají i čelní panely a fóliové klávesnice.

Čelní panel: Nenápadný prvek, se kterým se setkáváme každý den 

Když zmačknete tlačítko automatu na kávu, zazvoníte na zvonek nebo zvolíte možnost „skenovat“ na velké firemní tiskárně. Právě tehdy pravděpodobně mačkáte čelní panel nebo fóliovou klávesnici, pod kterou je samotné tlačítko skryté. Podobné funkční znační najdeme i na zdravotnických zařízeních. Důvodů pro jejich použití je hned několik:

  • Jsou hygienické. Mohou mít speciální antibakteriální úpravu i omyvatelný povrch. Jsou celistvé, takže zabraňují usazování špíny v mezerách po stranách tlačítek.
  • Jsou maximálně funkční, příjemné na dotek, neovlivňují funkčnost tlačítka.

Co byste ocenili jako pacient v nemocnici? Dobrou komunikaci a rychlost  

Přístup ke špičkovým přístrojům je už pro Čechy samozřejmostí. Podle průzkumů si tak pacienti v nemocnicích přejí především respekt k lidské důstojnosti a intimitě, rychlost personálu a lidský přístup. Právě rychlost personálu zajišťují moderní komunikační zařízení na sesternách, pokojích i jednotlivých částech lůžkových oddělení.

Komunikační zařízení vypadají podobně jako tablet nebo velký zvonek s reproduktorem. Od běžného tabletu či telefonu se však liší v mnoha funkcích, které zajišťují právě fóliové klávesnice a čelní panely. „Díky velkým písmenům a přehlednému ovládání zvládnou obsluhu komunikačních zařízení i starší lidé a lidé vyčerpaní po zákroku. Jedním stisknutím tlačítka lze zavolat sestřičku, zapnout televizi na pokoji, rozsvítit světlo nebo si zavolat rychlou pomoc,“ vysvětluje Luboš Gável ze společnosti RATHGEBER, která vyrábí čelní panely a fóliové klávesnice mimo jiné právě pro zdravotnická zařízení už více než 25 let.

Když zkrátka víte, co zmáčknout 

Představte si, že ležíte po operaci v nemocnici. Udělá se vám špatně a potřebujete si co nejrychleji zavolat pomoc. Ale jakým tlačítkem? Sestřička vám sice vysvětlovala použití zařízení, které je hned vedle lůžka, ještě před operací. Když člověk v tom stresu snadno zapomene…

Aby se takové situace vůbec nestávaly, mají všechna tlačítka na ovladači u postele intuitivní značení. Funguje to trochu jako s dálkovým ovladačem na televizi: Všichni vědí, že tlačítko „plus“ a „minus“ znamenají hlasitost, tlačítko s trojúhelníčkem a dvěma čárkami slouží ke spouštění a stopování přehrávání atp.

Stejně návodná jsou i zařízení v nemocnicích, léčebnách a dalších zdravotnických institucích. Na fólii nalepenou na povrch zařízení lze natisknout různé symboly, piktogramy a nápisy, které usnadňují orientaci lékařů a dalšího zdravotnického personálu. S jejich pomocí je ovládaní přístroje maximálně jednoduché pro každého – i pro malé děti.

Fólie podle přání: Barevná, s výstupky, průsvitná 

„Čelní panely a fóliové klávesnice z polykarbonátu a polyesterové fólie nabízí celou řadou úprav: průsvit například pro světelnou signalizaci, speciální tvary, průhledná či průsvitná okna s nelepivými částmi pro displej, ražení (například Braillovo písmo) a mnoho dalšího. Zkrátka vymyslet se dá téměř cokoli,“ uzavírá Luboš Gável ze společnosti RATHGEBER.

Příklady fóliových klávesnic a čelních panelů, které zachraňují životy, najdete ve fotogalerii. Více na webových stránkách společnosti RATHGEBER.