Zdroj: IKEA

Vypadá jako z ovčí kůže, ale je z PET lahví!
3
Fotogalerie

Konec „jednorázového“ nábytku, IKEA představuje vizi budoucnosti

Je to pár dní, co si celý svět připomněl Den Země (22.4.) , jehož smyslem je poukázat na negativní dopady lidského chování na životní prostředí. Lidstvo produkuje čím dál více odpadu, které zahlcuje přírodu a nezmění-li se náš přístup, kdo ví, co tu zanecháme příštím generacím. I proto se v poslední době prosazuje trend udržitelnosti zaměřený na využívání obnovitelných a recyklovaných zdrojů.

Čím může přispět každý z nás                 

Odpad dnes už třídí kde kdo, možná i vy. Ulevit přírodě můžete také tím, že oblečení, které už nechcete nosit nebo hračky vašich dětí; dnes už pubertálních, věnujete svým mladším kolegyním a jejich potomkům či na charitu. A stejně tak nakládejte i s nábytkem. Omrzela-li se vám stará lampa nebo stůl, zamyslete se, jestli by vám neudělal službu na chatě.

Další možností je nákup výrobků zhotovených z recyklovaných nebo obnovitelných materiálů jako je například recyklovaný plast získaný z PET láhví. Z něj se získává polyester neboli syntetická vlákna, která se používají pro výrobu látek a následně módních kousků. Jen se podívejte na štítky svého oblečení. Vyčtete z nich, že vaše oblíbené triko nebo sukně byla vyrobena mj. z polyesteru. Ten se také začíná prosazovat v bytových doplňcích.

Kobereček z PET lahví? Ano, prosím!

Zářným příkladem je švédská nábytkářská firma IKEA, která z recyklovaného polyesteru vyrábí měkké koberečky TOFTLUND zdobící ložnice, obývací prostory i pracovny. Na první pohled by asi málokoho napadlo, že je tento bytový doplněk vyrobený právě z recyklovaných PET láhví. Připomíná totiž ovčí kůži, a to nejen svým vzhledem, ale i hebkostí a hřejivostí.I proto se dát použít nejen jako koberec, ale i jako elegantní podsedák na židli nebo přehoz přes křeslo. K dostání je v bílé a černé barvě.Dalším bonusem je snadná údržba koberečku, jednou za čas ho stačí vyprat v pračce na max. 40 °C (běžný prací program) a suší se max. při 60 °C. Zákazníci se v recenzích výrobku shodují, že ani po několika vypráních neztrácí tvar a nemění barvu.

Vypadá jako z ovčí kůže, ale je z PET lahví! Vypadá jako z ovčí kůže, ale je z PET lahví!|IKEA

Unikátní přikrývka ze dřeva a plastu

Jen u plastu ale IKEA nekončí, využívá i další obnovitelné materiály jako je například lyocell, konkrétně lyocellová vlákna. Ta se získávají z celulózy izolované ze dřeva, využívají se zejména stromy buku a eukalyptu. Předností lyocellových vláken je jejich pevnost a schopnost dobře odvádět vlhkost. Nesmíme opomenout ani jeho antibakteriální vlastnosti, díky kterým je vhodný materiálem pro alergiky a malé děti s citlivou pokožkou. IKEA proto používá směs lyocellu (50 %) a polyesteru (50 %) jako náplň do svých přikrývek STJÄRNBRÄCKA a polštářů SKOGSFRÄKEN.  Díky této unikátní plnící směsi se vám o nočním pocení už bude leda tak jen zdát, lyocell má totiž i termoregulační schopnosti.

Ikea

Právě použitím vyššího procenta lyocellu vyniká IKEA mezi svou konkurencí, většina nábytkářských firem totiž k náplni svých přikrývek používá „jen“ samotný polyester.

A proč se IKEA rozhodla svému podnikání dát ekologický rozměr? Chce se stát cirkulární společností, která pečuje o klima a obnovu zdrojů. Jejím cílem je, aby od roku 2030 nabízela výrobky zhotovené pouze z recyklovaných nebo obnovitelných materiálů. „V IKEA jsme přesvědčeni o tom, že by věci neměly být jen na jednorázové použití. Domníváme se, že je třeba zabránit plýtvání zdroji, a chceme, aby věci bylo možné používat opakovaně. Snažíme se naše výrobky vyrábět z recyklovaných nebo obnovitelných materiálů. To ale není všechno. Jsme také přesvědčeni o tom, že by se naše výrobky měly používat co nejdéle. Upcyklace jim prodlouží život. A když už je zákazník nepotřebuje, neměl by je vyhodit, ale dát někomu, kdo je bude dál používat. I stím se snažíme pomáhat,“ vysvětluje Šimon Fiala z týmu udržitelnosti IKEA Česká republika.