ilustrační

ilustrační Zdroj: Profimedia

Vysněné povolání pro flákače: Ital se v práci neukázal 15 let, přesto pobíral výplatu

Zřejmě vysněnou práci měl sedmašedesátiletý muž z městečka Catanzaro na jihu Itálie. Tamní prokuratura totiž zjistila, že byl zaměstnancem nemocnice. Problémem je v tom, že se v práci ani jednou neukázal, přestože dostával pravidelnou mzdu.

Na kuriózní případ upozornily noviny L´unione Sarda, dle jejich zjištění se Salvatore Scumace neobjevil v práci několik let. Po bližším vyšetřování došla policie k tomu, že muž nebyl v zaměstnání téměř 15 roků. Během tohoto období si přišel na 540 tisíc eur, které šly ze státní kasy.

Práce podle mafie

Scumace měl pracovat jako bezpečnostní technik v tamní nemocnici, to se však nestalo. Nic nenahlásili ani jeho nadřízení, čímž se ocitli v podezření. Kalábrijská policie začala poměry ve zdravotnickém zařízení okamžitě prošetřovat. Po hloubkové kontrole vyšetřovatelé zjistili, že Scumace nastoupil v roce 2005.

Policie měla k dispozici docházku, rozpis služebních povinností a výpovědi některých kolegů. Ti potvrdili, že nikoho takového na pracovišti nepotkali. Vloni na podzim zahájila nemocnice příslušné kroky, nejdříve dostal Scumace padáka, to mu však nemuselo vadit, protože si během patnáctiletého působení přišel na pěkný balík.

Kriminalisté se domnívají, že úsměvný příběh má mnohem temnější podtext. Dle některých svědectví se totiž jedná o vydíraní. Jeden z vlivných mužů měl vyhrožovat tehdejší ředitelce nemocnice. Ta jednoduše přivřela nad Scumacem oči a nevšímala si jeho absence, přestože „flákač“ dostával pravidelnou výplatu. Po odchodu zmíněné ředitelky do důchodu si její nástupce onoho nemocničního ducha nevšiml. To zajistilo Scumacemu další pohodové roky.

Boj proti lenochům

Není jasné, kdo na případ upozornil, nicméně nemocnice kontaktovala policii. Ta se dala do vyšetřování. Během něhož vyslechla několik desítek svědků. Poté příslušníci bezpečnostních složek porovnali výplatní pásky a dobrali se finální částce, která přítomné zarazila. Za patnáct let nicnedělání obdržel Ital 540 tisíc eur. Krátce poté skončil nešťastník ve vězení a byl obviněn z několika dalších přečinů. Policie rovněž kontaktovala některé odpovědné manažery, kteří odpovídali za chod nemocnice.

Itálie dlouhodobě bojuje se špatnou pracovní morálkou ve státním sektoru. Před několika lety prosákl na veřejnost případ z radnice ve městě Sanremo. Na 35 zaměstnanců falšovalo téměř dva roky svou docházku. Jinde byl obviněn jeden z policistů, ten totiž pracoval a žil ve stejné budově. Do zaměstnání chodil v domácím oblečení a pouze občas. Vláda na tyto případy reagovala zákonem, který zvýšil tresty za podobné podvody.