Mácha se rád toulal okolím Bezdězu, teď se jeho okolí říká Máchův kraj
Zlomem v jeho životě byla chvála Josefa Jungmanna - jeho učitele na filosofické fakultě
Karel Hynek Mácha, který je autorem této lyrickoepické skladby Máj, se úspěchu nikdy nedožil. Po vydání ho kritika strhala a on půl roku na to zemřel, patrně na průjem.
V době národního obrození byla upřednostňována vlastenecká díla a Mácha vlastenec nebyl ani zdaleka.
Byl to takříkajíc žárlivý a výbušný tyran a ne romantik, jakým se jevil veřejnosti i krz dopisy své milé.
10
Fotogalerie

Mácha s Májem mezi obrozenci neuspěl a po pár týdnech ho zabil průjem

Je 23. dubna 1836 a v nákladu 600 kusů vychází v tiskárně Jana Spurného v Praze útlá knížečka s krátkým titulem Máj. Karel Hynek Mácha, který je autorem této lyrickoepické skladby, se ale úspěchu nikdy nedožil. Po vydání ho kritika strhala a on půl roku na to zemřel, patrně na průjem. Úspěch se dostavil až o mnoho let později a díky Máji se Mácha dnes znám jako romantický básník i mezi středoškoláky. Pravda o jeho něžné duši je ale někde trošku jinde...

Máchův raný život nebyl nikterak výjimečný. Zlomem v jeho životě byla chvála Josefa Jungmanna - jeho učitele na filosofické fakultě - na účet Máchovy básně Svatý Ivan. Právě díky tomu se rozhodl pokračovat v psaní, místo toho aby se věnoval například právu, které rovněž studoval.

Mácha ale také rád trajdal po světě, hlavně ale po Česku a zejména v okolí Bezdězu, které dodnes známe jako Máchův kraj. Kreslil obrázky místních hradů a zřícenin a celková atmosféra dost ovlivnila i jeho psané dílo.

Extravagantní Mácha v roce 1934 zaujal i teprve sedmnáctiletou Eleonoru Šonkovou, bylo to zhruba rok od okamžiku, kdy mu jeho první velká láska Marinka Stichová dala košem. A právě Lori, jak jí Máchal zamilovaně říkal, se stala jeho milou, kterou dodnes znají tisíce lidí. Mácha totiž ji a hlavně jejich milostné eskapády popisoval ve svých denících, které se staly fenoménem.

A to i přes fakt, že se Lori Máchovo „picání“ často nelíbilo. Byl to takříkajíc žárlivý a výbušný tyran a ne romantik, jakým se jevil veřejnosti i krz dopisy své milé. Právě Lori - tehdy už těhotnou - v jednom ze svých záchvatů odtáhl k rakvi její nedávno zemřelé matky, aby přísahala, že když se setkali, dívka byla ještě pannou. Nebyla.

Její trápení ale nemělo dlouhého trvání. Mácha vlastním nákladem vydal své životní dílo - i když to pochopitelně tehdy nevěděl - a kritika ho zničila. V době národního obrození byla upřednostňována vlastenecká díla, což Máj nebyl ani zdaleka. Půl roku na to se šel z Litoměřic podívat na syna, kterého mu Lori porodila.

Při zpáteční cestě spatřil v jednom městě požár a běžel na pomoc. Napil se zde ale patrně vody, která u něj pak způsobila infekční průjmové onemocnění, jemuž podlehl. Ani jeho konec tedy nebyl tak romantický, jak se dlouhé roky tradovalo.