Zdroj: Prefa Aluminiumprodukte s.r.o.

Odolná střecha na novostavbu i starý dům? Nejlepší volbou je hliník

Znáte hliníkové střechy? Použití hliníkového materiálu není tolik rozšířené a známé jako klasické pálené tašky. Svou pozornost si však rozhodně zaslouží, protože jde o střešní krytinu s mnoha výhodami a neuvěřitelnou životností z pohledu funkčnosti i vzhledu. V čem jsou hliníkové střechy speciální a jak je to s jejich montáží?

V čem jsou hliníkové střechy jiné?

Hliníkové střechy představují moderní druh střešní plechové krytiny. V porovnání s levnějším pozinkovaným plechem nabízí mnoho praktických výhod včetně mnohem delší životnosti a výrazně jednodušší údržby bez nutnosti pravidelného natírání. Důvěra v kvalitu použitého hliníkového materiálu se odráží i do nabízené záruky na materiál a nátěr po dobu 40 let. Jakmile se rozhodnete pro tento druh střechy, jde o volbu, která vydrží desítky let.

Lehkost v kombinaci s odolností

A proč může být hliník lepší volbou v porovnání s keramickými nebo betonovými taškami? Velkým důvodem je hmotnost. Lehkost hliníkové střechy umožňuje instalaci na novostavbu i využití pro rekonstrukci starší budovy, kde nebude potřeba připravovat tak silné krovy a pracovat s dalším zatížením.

Nízká hmotnost však rozhodně není to jediné, co mohou střechy z hliníku nabídnout. Tento materiál se hodí i do náročných podmínek, jako jsou horské oblasti a podobně. Ze své podstaty je totiž hliníkový plech neporézní, takže vlhkost, mráz, a dokonce ani působení vysokých teplot nepředstavuje žádnou velkou zátěž. Minimální tepelná roztažnost je také velkou výhodou v porovnání s mědí.

Minimální nároky na údržbu

Hliníková střecha značky PREFA Aluminiumprodukte nekoroduje díky přítomnosti speciálního barevného nátěru. A pokud přeci jenom dojde k poškození této ochranné vrstvy, přichází na řadu přirozená reakce, kdy si hliník po kontaktu s kyslíkem vytvoří svou vlastní bariéru proti korozi. Tato dvoufázová odolnost výrazně přidává na celkové životnosti a zároveň snižuje nároky na údržbu. Takové plechové střechy z pozinku totiž potřebují pravidelné nátěry. U hliníku nic takového řešit nebudete, takže vyšší jednorázová investice se v průběhu let rozhodně vyplatí.

Krásný vzhled a přizpůsobení na míru

Hliníková střecha není z jednoho velkého kusu plechu, ale skládá se ze speciálních tašek, panelů nebo šablon. Výběr vhodného tvaru a rozměru jednotlivých komponentů záleží na tvaru střechy. Tyto střešní systémy je navíc možné upevnit i do svislé polohy, takže mohou sloužit jako efektní fasáda s plynulým přechodem na střešní část.

Pro perfektní vizuální výsledek může být střecha na míru dokonce v 15 různých základních barevných variantách. To samo o sobě nabízí velký prostor pro efektní sladění a dosáhnutí architektonického záměru. Pokud ale ani takový výběr barev nestačí, stačí využít kontakt a zeptat se na možnost výroby barvy hliníkové střechy na přání, protože i to je možné.

Precizní montáž od vyškolených klempířů

Samotný materiál je velmi důležitým bodem pro vytvoření odolné střechy, se kterou budete maximálně spokojeni. Nejde ale o jediné kritérium. Vzhledem k jistým specifickým hliníkových panelů je nesmírně důležitá kvalifikovaná instalace od zkušeného klempíře, který prošel potřebnými školeními a propracovanými kurzy.

„Firma ctí dvě zásady. Kvalitní produkt potřebuje kvalitního řemeslníka a řemeslník bez praxe není kvalitní. I proto je praktická část kurzů považována za nejdůležitější.“ (zdroj)

Pro pokládku hliníkové střechy PREFA existuje seznam licencovaných klempířů s osvědčeným odborným vzděláním a praktickými zkušenostmi. Právě jejich pečlivý výběr je dalším dílkem ve skládačce pro vytvoření skutečně odolné střechy s dlouhou životností bez komplikací.