Zdroj: Pixabay.com

Poslanci schválili chráněný účet pro zadlužené –⁠ jak to bude fungovat?

V dubnu má vejít v platnost nový zákon o chráněném účtu pro dlužníky v exekuci. Ukládat se na něj budou peníze pro plnění životních potřeb, které nebudou podléhat exekuci. Chráněný účet budou banky zakládat zdarma a vést ho za stejných podmínek jako běžný účet jedince.

Česká republika v současné době eviduje více než tři čtvrtě milionu osob v exekuci. Lidé, na něž je uvalena více než jedna exekuce, často přicházejí i o životní minimum, na které mají ze zákona právo. V důsledku toho dlužníci sahají po zoufalých řešení, jako je půjčka na směnku a jiné druhy okamžitých půjček pro dlužníky, a vstupují tak do začarovaného kruhu, z něhož se jen těžko dostává ven.

Poslanci proto v listopadu minulého roku odhlasovali právní úpravu. Ta dlužníkům umožní vedení druhého bankovního účtu, který bude před úkony exekutorů chráněný. Pro bylo 87 z 99 přítomných a zároveň všechny strany kromě ODS. V platnost má zákon vstoupit v dubnu 2021. Informovala o tom ČTK

TIP: Rizikovými půjčkami, avšak i spolehlivými nebankovními společnostmi a výhodnými bankovními produkty, se důkladně zabývá Navigátor úvěru

Jak funguje chráněný účet pro dlužníky?

Klienti si na nový chráněný účet budou moci ukládat příjmy, které jsou ze zákona nezabavitelné, tedy mzdu, mateřský a rodičovský příspěvek, důchod, nemocenské dávky, výživné na děti či některé druhy sociálních dávek. 

Pixabay.com

Finanční obnos na chráněném účtu nepodléhá exekucím, a tak se klienti nemusejí obávat, že by o něj přišli. Zároveň jeho výše nemůže překročit trojnásobek životního minima. Každý klient bude moci mít sjednaný pouze jeden takový účet, což si banky budou pomocí speciálních filtrů sami kontrolovat. 

Novela má vejít v platnost v dubnu 2021. Zájemci o nový chráněný účet budou moci podat žádost u své banky, která o situaci informuje exekutory a soud. Za založení a vedení se nic neplatí, další poplatky se odvíjejí od typu běžného účtu, který klient využívá. 

Cesta k exekucím vede přes rizikové půjčky

Exekuce se bohužel týká velkého množství českých občanů. Lidé, kteří potřebují rychle přijít k penězům nebo nesplňují podmínky banky pro schválení půjčky, sahají po rizikových úvěrech a chytají se tak do dluhové pasti. 

Rizikové půjčky se vyznačují vysokými úroky, RPSN a poplatky za nesplácení včas. Výstražné světýlko by se zájemci o půjčku mělo spustit kdykoliv, když v popisu produktu stojí, že je vhodný i pro lidi bez příjmu či v exekuci. Podezřelé je i to, když společnost slibuje velice rychlé sjednání bez ohledu na registr dlužníku či bez potřeby ručitele nebo zástavy. 

Pixabay.com

Při uzavírání půjčky by si měl klient vždy pečlivě přečíst smlouvu a informovat se na internetu či u známých o zkušenostech s danou společností. Obecně se mezi ověřené řadí Zonky, Zaplo, Provident či Kamali, lze ale využít i některé výhodné bankovní půjčky

Ve všech případech však půjčka znamená finanční zátěž a nikdy není zcela zdarma. Proto by si měl zájemce vždy pečlivě rozmyslet, zda neexistuje bezpečnější řešení jeho finanční tísně, například pomoc od rodiny či přátel nebo od neziskových organizací.