Greta Thunbergová ve vlaku na cestě do Davosu zdokumentovala, jak se stravuje.

Greta Thunbergová ve vlaku na cestě do Davosu zdokumentovala, jak se stravuje. Zdroj: Twitter

Švédská environmentální aktivistka Greta Thunbergová.
Joe Biden podepsal během prvních dvou dnů ve funkci prezidenta USA 25 exekutivních příkazů, více než Trump za dva týdny.
Bývalý americký prezident Donald Trump a aktivistka Greta Thunberg
Prezident Joe Biden s manželkou Jill.
Americký prezident Joe Biden se zúčastnil Mnichovské bezpečnostní konference na dálku z Bílého domu (19. 2. 2021)
10
Fotogalerie

Greta versus Biden. Americký prezident prý pro klima nedělá ani zdaleka dost

Světoznámá švédská aktivistka Greta Thunberg patřila mezi kritiky Donalda Trumpa. V boji o prezidentský post dokonce otevřeně podpořila jeho protikandidáta Joea Bidena. Ani nynější hlava státu se však nevyhnula její kritice. Bidenova administrativa prý nepřistupuje ke klimatické změně jako ke krizi a zatím nedělá ani zdaleka dost, aby situaci pomohla napravit.

Greta svou nespokojenost s nedostačujícími kroky Joea Bidena dala najevo v nedělním rozhovoru pro pořad Mehdi Hasan Show na televizní stanici MSNBC. Moderátor pětiminutové interview otevřel otázkou, jakou známku by americkému prezidentovi udělila za jeho dosavadní kroky v boji proti klimatické změně. „Měli bychom se na to podívat z pohledu vědy a zvážit, zda jím přijatá opatření splňují požadavky Pařížské dohody, tedy zůstat pod 1,5 nebo 2 stupni Celsia,“ komentovala mladá aktivistka. „Když to uděláme, jednoznačně přijdeme k závěru, že ne, z pohledu vědy to není ani zdaleka dost,“ dodala. 

Na rozdíl od svého projevu na klimatickém summitu OSN v září 2019, kdy pronesla známou emotivní větu „Jak se opovažujete!“, ovšem tentokrát pokračovala mnohem smířlivěji. Prý totiž chápe složitost situace a z toho důvodu by nechtěla být na místě politiků. Gretino stanovisko ke klimatické změně je ale jasné. Přála by si, aby k ní politici přistupovali jako ke krizi. „Klimatickou krizi vnímají pouze jako jedno z řady politických témat,“ vysvětlovala.

Konkrétních rad pro Joea Bidena či další politiky se však zdržela. Údajně nechce, aby zvolení představitelé státu dělali cokoliv, co nemá podporu voličů, protože demokracii vidí jako „to nejcennější, co máme.“ Mimo jiné se Greta vyjádřila i směrem k Donaldu Trumpovi a jejím dalším kritikům. „Když o vás mluví tak mocní lidé, ukazuje to, jaký máte vliv. Nedělali by to, kdybych pro ně nebyla hrozba, takže bych to měla brát jako kompliment,“ řekla.

Bidenův plán

Joe Biden se k tématu klimatické změny vyjadřoval opakovaně. V létě minulého roku v rámci prezidentské kampaně dokonce přišel s plánem v průběhu čtyř let utratit téměř dva biliony dolarů, s cílem znovu nastartovat americkou ekonomiku po koronavirové krizi a nasměřovat ji k udržitelné budoucnosti.

Momentálně dává Bidenova administrativa dohromady novou strategii, která by měla dostat finální podobu už v průběhu příštího měsíce. Vesměs by mohla dost podstatně ovlivnit trh s fosilními palivy a podpořit společnosti zabývající se obnovitelnou energií.