Nevkusné podnikatelské baroko? Devadesátky v architektuře mají i své světlé výjimky!
2
Fotogalerie

Nevkusné podnikatelské baroko? Devadesátky v architektuře mají i své světlé výjimky!

Z počátku devadesátých let se mnoho staveb, které by dnes nevyvolávaly v lepším případě pobavený údiv, v horším opovržení, nedochovalo. Přesto existuje pár realizací, kterým nedominuje kýč a navzdory své monumentálnosti zůstaly minimalistické. Jedna taková stojí na úpatí Krkonoš. V překvapivě malé obci a sloužící překvapivým účelům. Nejedná se o sídlo žádné firmy, ale základní a mateřskou školu postavenou na místě bývalého kravína, k jejímuž vzniku nepřispěla odvěká touha lidstva po vzdělání, ale neutěšený stav původních budov „obohacených“ radonem.

O novou školu usiloval bezmála tisícový Horní Maršov už od roku 1961. Z finančních důvodů ale nebyly plány nikdy realizovány, přestože se učitelský sbor dlouhodobě potýkal s nedostatkem prostor, dvě třídy se učily v zámku, dílna byla umístěna v bývalé pekárně a školní kuchyně na obecním úřadě. Nakonec žáci přecházeli mezi šesti různými objekty, a kdyby v některých z nich nebyla potvrzena přítomnost radonu, zřejmě by přecházeli dodnes. Výskyt radioaktivního plynu už ale odklad radikálního řešení nesnesl. Nová budova byla postavena v letech 1992 až 1993 za 68 miliónů Kč (z toho stát uhradil 43 milióny Kč). A jak se po téměř třiceti letech ukazuje, vyplatila se. Podívejte se v pořadu Gebrian: Plus/Minus. Podle jeho tvůrce, architekta Adama Gebriana má dokonce předpoklad vydržet beze změny celé století.

„Ukazuje se, že některé věci se mají dělat s úvahou o tom, jak budou působit za dlouhou dobu. Častokrát na to zapomínáme a bavíme se o nich, když jsou nové a aktuální, ale nejdeme se na ně podívat už s dlouhým časovým odstupem. Myslím, že bychom se to měli znovu naučit. Dřív se takhle stavby dělaly,“ poukazuje na současný konzumní přístup, který se promítl i do architektury, dlouholetý kritik veřejného prostoru Gebrian. Ten si kvality materiálů, propracovanosti detailů i užitné hodnoty staveb všímal i během třech měsíců v Barceloně, o kterých napsal stejnojmennou knihu. V ní mimo jiné dochází k závěru, že „i zdánlivě utilitární prostory mohou být těmi nejzajímavějšími.“ Pokud vás zajímají i další jeho postřehy, sledujte v pondělí 15. března od 19:00 na internetové televizi Mall.tv tematický speciál soutěže Vyhraj to! s Adamem Gebrianem. Kromě dalších zajímavostí o španělské metropoli jsou ve hře i Tři měsíce v Barceloně.