Lesk a bída pražského metra: Pofiderní non-stop? Ne, jedna z nejkrásnějších evropských stanic!

„V interiéru si, prosím, povšimněte kvality použitých materiálů, na kterých se nešetřilo, i umělecky propracovaných detailů a pískovcových barokních soch odkazujících na genius loci.“ Těmito slovy by mohla začínat prohlídka kulturní památky a nikdo by se nad nimi nepozastavil. Stejně tak ale popis charakterizuje stanici metra Malostranská. Ta je díky svým kvalitám považována za jednu z nejkrásnějších v Evropě. Co ale zarážející je, je způsob, jakým je nakládáno s jejím exteriérem. Ten je přehlídkou mimořádného nevkusu.

„Znám názor řady lidí, kteří říkají: ‚Co je vám do toho, jak si dělám svoji výlohu? Vždyť si ji můžu dělat, jak chci. Je to moje věc.‘ Ale tohle je podle mě trochu jiný příklad. Bavíme se o majetku dopravního podniku, akciové společnosti hlavního města Prahy. Je to něco, s čím si dal někdo spoustu práce, z krásných materiálů vytvořil důstojné a kultivované prostředí, a pak přijde tohle, co vidíte za mnou. A já si myslím, že to tak být nemá,“ netají se svým odmítavým postojem architekt Adam Gebrian, který se před lety vzdal svých stavitelských ambicí, aby se vyvaroval střetu zájmu a mohl se stát nestranným kritikem veřejného prostoru. Tím, kdo nejen upozorňuje na nedostatky míst, která ovlivňují kvalitu našeho každodenního života, ale také na příležitosti k jejich kultivaci.

O tom, že jeho soustavné zaujetí a osvětová činnost nejsou marné, svědčí proměna, ke které po natáčení pořadu Gebrian: Plus/Minus na stanici Malostranská došlo. Podívejte se sami ve videu. Ta by přitom mohla být jen jednou z mnoha, které může vedení metropole iniciovat – mandát i manuál k tomu má. A navíc, jak Gebrian píše ve své nové knize Tři měsíce v Barceloně, „velký společný cíl může proměnit některá místa k nepoznání v relativně krátkém čase.“ Pokud vás zajímají i další jeho postřehy platné nejen pro španělské hlavní město, můžete si knižní novinku koupit zde, nebo si o ni na internetové televizi Mall.tv v pondělí 15. března od 19:00 zasoutěžit ve speciálním architektonickém díle soutěže Vyhraj to!