Friedrich Karl Berger

Friedrich Karl Berger Zdroj: The United States Department of Justice

Strávil 60 let v USA. Nyní bývalého nacistu kvůli starým zločinům deportovali zpátky do Německa

Závažná provinění proti lidským právům nemusí zůstat bez povšimnutí, ani když přes půl století zůstávají skryta. Ve svých 95 letech se o tom přesvědčil bývalý nacistický voják sloužící jako stráž v koncentračním táboře Neuengamme Friedrich Karl Berger. Loňské rozhodnutí memphiského soudu o jeho deportaci zpět do Německa však vnímá jako absurdní.

Podle zjištění učiněných v rámci vyšetřování případu působil Berger ke konci druhé světové války jako dozorce v pobočném koncentračním táboře v dolnosaském Meppenu, kde byli uvězněni převážně židovští, polští, ruští a nizozemští civilisté. Vězni zde navíc byli nuceni pracovat v krutých podmínkách až do vyčerpání a smrti. Dohled nad nimi ovšem není jediným Bergerovým prohřeškem z tohoto období.

Když se totiž v březnu roku 1945 blížily spojenecké síly Britů a Kanaďanů, opustili nacisté tábor v Meppenu a vězně evakuovali do hlavního zařízení Neuengamme. Na drsném, bezmála dvoutýdenním přesunu, jenž si vyžádal okolo 70 životů, se z pozice dozorce podílel mimo jiné i dnes již 95letý důchodce.

Berger začal novou kapitolu svého života poté, co se v roce 1959 přestěhoval do USA. Jenže historikům se v potopené lodi podařilo najít záznamy o jeho nacistické minulosti. O 60 let později si tak na základě u soudu předložených důkazů vyslechl jednoznačný verdikt – deportace zpět do Německa. V jeho neprospěch hrál i fakt, že nikdy nezažádal o přeložení z koncentračního tábora.

(Jasná pravidla pro jedince, kteří se podíleli na hrůzách páchaných nacistickou třetí říší žijící na území Spojených států, stanovila v roce 1978 Elizabeth Holtzman ve svém výnose zvaném Holtzman Amendment.)

„Bergerova deportace demonstruje odhodlání Ministerstva spravedlnosti a s tím spojených donucovacích orgánů zajistit, že Spojené státy americké nejsou a nebudou bezpečným přístavem pro ty, kteří se účastnili nacistických zločinů proti lidskosti a lidským právům,“ uvedl v oficiálním vyjádření k výsledku dvoudenního soudního procesu z února 2020 generální prokurátor USA Monty Wilkinson.

Sám Berger však rozhodnutí soudu nechápe. „Po 75 letech je to směšné. Nemůžu tomu uvěřit,“ komentoval v rozhovoru pro deník The Washington Post vdovec se dvěma vnučkami. „Nemůžu pochopit, jak se něco takového může stát v zemi, jako je tato. Nutíte mě opustit můj domov,“ dodal. K práci v koncentračním táboře se sice přiznal, podle jeho tvrzení ji však zastával na základě rozkazu. V Meppenu prý navíc strávil jen málo času a nenosil zbraň. Velkou část soudního procesu tak vnímá jako vystavěnou na lži.

V sobotu 20. ledna dosedlo letadlo s Bergerem v německém Frankfurtu, kde bývalého nacistického dozorce kvůli údajnému nedostatku důkazů žádné další vyšetřování nečeká. Možná trochu paradoxně přitom Berger nadále pobírá německý důchod odvozený od předchozího zaměstnání ve státě, do čehož spadá i služba během válečného období.