Čepro a Agrofert. K čemu veřejné zakázky? Řepka tudy vesele teče i bez nich

Česko, země zaslíbená, která mlékem a řepkou oplývá... A Babišův Agrofert si krom ždímání eráru na veřejných zakázkách polepší nejspíš ještě trochu více - poslanci totiž schválili povinné kvóty na české potraviny v obchodech. Dnes se v Událostech Luďka Staňka na Mall.tv podíváme, jak to vlastně v týhle zemi funguje.

Poslanci schválili povinné kvóty pro české potraviny ve větších obchodech, které by tak nově měly nabízet více než polovinu produktů původem z naší země. Návrh předložila SPD, nejspíš proto, aby vytočila Evropskou unii, které se pochopitelně nelíbí. Ale nabízí se ještě jeden možný důvod, proč zákon tak hladce prošel... Co třeba Babišův Agrofert?

Ano, ten samý koncern, který určitě nepatří našemu premiérovi, ale je prostě jen čirou náhodou fantasticky úspěšný při vyhrávání veřejných zakázek Třeba státnímu podniku ČEPRO dodával dlouhá léta řepku do nafty za stovky milionů ročně, zatímco Babiš strašil ve vládě. A když se Agrofert nemohl kvůli střetu zájmů svého (ne)majitele nadále veřejných zakázek účastnit, tak ČEPRO prostě tendry zrušilo a byznys jel dál formou gentlemanské dohody. To je ale úžasná náhoda, že?

Více se dozvíte v Událostech Luďka Staňka, které najdete ve videu v úvodu článku.