Video placeholde
Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077
17
Fotogalerie

5 videoher, které byly ještě zabugovanější než Cyberpunk 2077, ale staly se z nich absolutní pecky

Měla to být videoherní událost dekády. Pro někoho má ale Cyberpunk 2077 hořkou pachuť. Zatímco na výkonných počítačích a nových konzolích běžela hra parádně, hráči se staršími stroji a dosluhující generací ji na internetu doslova rozcupovali. Vývojáři totiž před vydáním tvrdili, že hra funguje skvěle na všech platformách a to jednoduše nebyla pravda. Já osobně jsem při průchodu hrou (hráno na PS5) nezaznamenal žádné výraznější problémy. Občas mi něco propadlo texturou a sem tam mi hra spadla. To ale vyřešily následné patche. Považuji tak kauzu kolem Cyberpunku 2077 za zbytečně vyhrocenou, proto si pojďme připomenout několik her, které také provázel problematický start a nakonec se z nich vybroušené diamanty.

Kingdom Come: Deliverence

Náš novodobý herní národní poklad. Warhorse Studios vyrábělo realistický simulátor středověku, kterou „nikdo nechtěl“ a přesto se skvěle prodávala. Dodneška si ji hráči kupují a na svém kontě má přes 3 miliony prodaných kopií. Na české poměry byla obrovská s neuvěřitelnými možnostmi a to se pochopitelně neobešlo bez velkých porodních bolestí, které provázejí velká příběhová RPG s otevřeným světem. V některých konfiguracích byla téměř nehratelná. Dnes, téměř tři roky po vydání, je ale perfektní a musím se přiznat, že každou novou „open world“ hru s ní v duchu srovnávám.

Assassin's Creed: Unity

Tenhle díl ze série Assassin's Creed byl při vydání opravdový průšvih. Postavám ve hře chyběly obličeje, s NPC se nedalo mluvit, pády texturou byly na denním pořádku a kooperativní mód, na kterém stála celá propagace hr, byl jednoduše rozbitý a prakticky nehratelný. Hra dokonce měla mobilní aplikaci, která byla ovšem tak hrozná, že dnes už nefunguje. Pro firmu Ubisoft to byl gigantický průšvih, hráči ale přes to všechno na tento díl nezanevřeli a nakonec se jednalo o parádní dobrodružství v revoluční Francii. Hra navíc obsahuje dokonalou digitální verzi chrámu Notre Dame, která nám uchovala památku na místo zdevastované požárem tak, jako kdyby se jej oheň nikdy nedotkl.

Diablo 3

Na tu hru jsem já, spolu s miliony fanoušků po celém světě, čekal 12 let. Byla to první hra, kterou jsem si v životě předobjednal a v práci jsem měl tehdy na den vydání volno. A co se stalo? Diablo 3 prostě nešlo spustit. Chyba s číslem 37 je dnes už kultovní internetovou záležitostí. Vše se ale nakonec podařilo vyřešit a vraždění tisíce příšer mohlo započít a řada hráčů jej praktikuje dodnes.

Elder Scrolls: Skyrim

Měla to být skvělá hra, ale pak schytala šíp do kolene. Start Skyrimu provázely velké problémy. Ve hře jste ze začátku naráželi na nejrůznější bugy, postavy se náhodně teleportovali, předměty mizeli a NPC se občas pořádně zbláznili. Na Playstationu 3 se kvůli lagům nedala hra první dny vůbec hrát. Ale ani takový start nezabránil milionům hráčů, aby se Skyrim zařadil mezi jedno z nejoblíbenějších RPG vůbec.

No Man's Sky

Z ukázek ta hra vypadala jako zjevení. Měla nabídnout 18 bambilionů planet a prakticky neomezené možnosti. A pak vyšla a… téměř nic v ní nešlo dělat. Hráči po právu naložili hře i jejím vývojářům. Ti se ale oklepali a do dnešních dnů svůj produkt spravují. A to do té míry, že je to dnes úplně jiná videohra, která si opatrně získává sympatie. Rozhodně doporučuji vyzkoušet.

Náš výčet by mohl obsahovat i tak opěvované tituly, jakým je třeba GTA IV či GTA V, World of Warcraft, Red Dead Redemption 2 nebo i třetí díl Zaklínače od stejného studia, které vyrobilo Cyberpunk 2077. Tyto hry jsou dnes vnímány jako téměř dokonalé, ale i je provázely na začátku problémy. Nezbývá než doufat, že se v budoucnu takhle jednou ohlédneme i za kostrbatým startem Cyberpunku a budeme se tomu jenom smát, protože vše zastíní kvality oné videohry. Co vy říkáte na Cyberpunk 2077? Hraje se vám bez problémů, nebo nadáváte na bugy? Dejte nám vědět do diskuze.