Vincent van Gogh namaloval za svůj život na tisíc obrazů.
Vincent van Gogh namaloval za svůj život na tisíc obrazů.
Vincent van Gogh namaloval za svůj život na tisíc obrazů.
Prostitutka Sien byla jednou z přítelkyní Vincenta van Gogha.
Takto vypadali rodiče Vincenta van Gogha.
8
Fotogalerie

Psychicky trýzněný Vincent van Gogh: Uřízl si ucho, skončil v léčebně a zemřel s prostřeleným břichem

Před 170 lety se do protestantské rodiny v nizozemském Zundertu narodil Vincent van Gogh. Stal se jednou z nejuznávanějších osobností světového výtvarného umění. K tomu ale došlo mnohem později. Nejprve musel zemřít. A ještě před tím si 23. prosince 1888 v záchvatu nezvladatelné úzkosti uřízl ucho a nechal ho poslat uklízečce do blízkého nevěstince. Po tomto incidentu skončil v léčebně pro duševně choré, kde strávil dva roky ve smutku a depresích. To ještě netušil, že zanedlouho se odebere na onen svět. A to za velmi divných okolností. Více se dozvíte v pořadu Životy slavných internetové televize Mall.tv.

Malíř Vincent van Gogh, který za svého života prodal jen jeden svůj obraz, ale po své smrti se dočkal obrovského uznání, byl odjakživa trochu zvláštní. Lidé neradi trávili čas v jeho společnosti, on je velice rád pohoršoval a choval se velmi nespolečensky. Neměl štěstí ani u žen a radši navštěvoval nevěstince a putyky, kde si dopřával litry absinthu, tuny cigaret a totálně kašlal na životosprávu.

Možná právě proto se mu rozjely v průběhu let příšerné psychické problémy, nezvladatelné úzkosti a paranoia, která zapříčinila to, že od sebe odehnal přítele, který se o něho staral v těžkých časech Paula Gauguina. Kvůli jeho odchodu si Vincent uřízl ucho. Návrat kamaráda tím ale nezpůsobil. Zavřeli ho do ústavu a ven se dostal až po roce.

Naštěstí se však vždycky mohl spolehnout na svého mladšího bratra Thea. Ten ho podporoval finančně i psychicky, a i když se často hádali, nikdy se neodcizili. Vincent začal malovat, když mu bylo 27 let a v průběhu deseti let, až do své smrti stihl vytvořit na 1000 uměleckých děl. Ve své době však nikdy nebyl zcela pochopen. Veškeré uznání se dostavilo až po jeho smrti v roce 1890. Po propuštění z ústavu se umělec odstěhoval do malého městečka Auvers-sur-Oise nedaleko od Paříže, kde chodil malovat do místních polí. Jednou se však vrátil s prostřeleným břichem s tím, že chtěl spáchat sebevraždu. vyšetřování však ukázalo nesrovnalosti a nabídla se možnost, že ho postřelili místní výrostci. Vincent ale nikdy nic takového neřekl. Zemřel v objetí svého bratra Thea s poslední větou na jazyku: “Smutek potrvá navždy“.