Božena Němcová na fotografii s dětmi.
Návrh na rozvod sepsaný manželem Josefem Němcem.
Návrh na rozvod sepsaný manželem Josefem Němcem.
Božena Němcová toužila po zcela jiném životě, než se jí dostal.
Nejstarší dochovaný snímek spisovatelky Boženy Němcové v Česku (Muzeum Chodska v Domažlicích)
11
Fotogalerie

Životy slavných: Hořký život Boženy Němcové: Chudoba, smrt syna, krutá nemoc a nenáviděný manžel

Životní příběh nejslavnější české spisovatelky Boženy Němcové zná asi každý. Minimálně podle knihy nebo filmu Babička. I když tak ideální její dětství úplně nebylo. A dospělý život už vůbec ne. Manželství s Josefem Němcem jí dalo čtyři děti, ale také mnoho ran, které od manžela schytala. Ani on se svou manželkou však nebyl spokojený, a proto 30. listopadu 1859 sepsal žádost o rozvod. Nikdy ji však nepodal. Víc se dozvíte v novém díle pořadu Životy slavných internetové televize Mall.tv.

Barbora Panklová, tak znělo původní jméno Boženy Němcové, byla v dospívání něžné děvče, snící o osudové lásce s tím pravým. Rodiče se však velmi brzy postarali o to, aby hormony poháněná dcera velmi rychle přišla o iluze. V jejích 17 letech ji provdali za o 15 let staršího Josefa Němce, který měl k romantickému ideálu velmi daleko.

Díky němu se však mladá dívka poprvé dostala do společnosti českých vlastenců a obrozeneckých kruhů. Barbora se velmi těžce zamilovala do češtiny a do české literatury. A nejenom do ní. Díky její kráse a inteligenci měla nápadníků na každém prstu aspoň pět a rozhodně se nedržela zpátky. V manželství s Josefem jí totiž chyběl cit. A jiní muži ho pro ni měli dostatek.

V roce 1843 vydala Němcová svůj první literární počin, který nesl název Ženám českým. Pod něj se podepsala novým křestním jménem Božena. Díky tomuto dílu by se dala Němcová nazvat vůbec první českou feministkou. Obrací se zde právě k ženám, burcuje je, vášnivě obhajuje jejich sílu a rovnost. Navíc v 19. století nebylo úplně běžné, aby se ženy věnovaly psaní knih. Božena se díky lásce ke psaní rozhodla, že se jím bude živit, ale moc jí to nevyšlo. Do rodinného rozpočtu příliš peněz nepřinášela. Rodina upadla do chudoby i kvůli tomu, že byl jejímu manželovi, který byl na 7 let odvelen do Uher, pozastaven plat. Božena s ním odmítla i s dětmi odjet. V té době začala psát Babičku. Rodině však začaly těžké časy.

Božena se musela vyrovnat se smrtí syna Hynka, který podlehl tuberkulóze. Nevyhnula se ani žebrání o peníze u známých a navíc sama bojovala se špatným zdravotním stavem - měla tuberkulózu a zřejmě počínající rakovinu ženských orgánů. Líp jí nebylo ani když se její manžel vrátil po dlouhých letech z Uher. Hádky byly na denním pořádku a bitky také. Boženy se zastávaly před Josefem děti, aby ji přestal bít. Rozčílený a nespokojený tak sepsal žádost o rozvod, kterou ale nikdy nepodal.

Těsně před smrtí manželky Boženy se o ni ještě staral. Ačkoliv ona před ním utekla, aby žila a psala v hotelu u litomyšlského nakladatele Augusty, plán jí kvůli nemoci nevyšel. Zuboženou si ji vyzvedl právě Josef Němec a odvezl ji domů, kde největší česká spisovatelka v pouhých 41 letech zemřela. Josef Němec manželku přežil o 17 let. I přes osobní spory se velmi aktivně snažil o vydávání díla své ženy. Přispěl tak k uchování jejího odkazu.