Legendární kapela Beatles.
John Lennon patřil mezi členy kapely Beatles.
John Lennon se svým prvním synem Julianem.
Cynthii Powell si Lennon musel vzít tajně.
John Lennon by měl letos 80 let.
11
Fotogalerie

Citlivá duše a násilník v jednom. Život Johna Lennona měl víc zvratů než horská dráha

Přesně před 40 lety se dožil svého posledního dne legendární hudebník John Lennon, který se do srdcí veřejnosti zapsal především jako člen skupiny Beatles. Když onen osudný den před svým domem podepisoval CD neznámému muži v brýlích, netušil, že se baví se svým vrahem, který ho za pár hodin zabije pěti ranami z pistole. Sledujte nový díl pořadu Životy slavných internetové televize Mall.tv, kde se dozvíte víc.

John Lennon se narodil v roce 1940 a zdaleka nic nenaznačovalo, že se jednou stane natolik uznávanou hudební hvězdou. Dětství neměl nic moc. Otec, povoláním námořník, se mu jednoho dne nevrátil domů, matka zase nebyla úplně praktickou ženou, která by se uměla dobře starat o děti. A tak skončil u své tety, která byla možná praktická až moc, a když se John rozhodl věnovat hudbě, nijak zásadně ho nepodpořila.

Když ale po pár pokusech o založení kapely vznikli Beatles a začalo kolem nich vířit davové šílenství tak, jak ho známe, dal tetě najevo, že se ve svých soudech mýlila. Beatles začaly dobývat hudební svět. V roce 1957 však Johna potkala tragédie. Jeho matka, se kterou i přes odloučení udržoval vztah, tragicky zahynula. Z Johna se kvůli tomu stal jiný člověk - začal mít agresivní sklony, které si často vybíjel na své přítelkyni Cynthii. I přes to s ním v roce 1962 otěhotněla. Narodil se jim syn Julian, o kterého však John příliš nejevil zájem. Cynthii si však potají vzal, aby to nezjistily jeho fanynky. To by byla totiž pro kapelu zkáza.

Tím ale zvraty v Johnově životě neskončily. Zamiloval se do legendární Yoko Ono, dvakrát rozvedené umělkyně s jedním dítětem, které se dává za vinu rozpad milované kapely Beatles. I tento vztah prošel krizemi, nakonec ale pár vždy znova skončil pospolu, a přes několik potratů nakonec Yoko porodila syna Seana. John se v té době od hudby odstřihl a stal se z něj muž v domácnosti. V roce 1980 se chtěl ale opět vrátit na hudební výsluní. Netušil však, že mu jeho plány překazí vrah Mark Chapman, který se po Johnově vraždě dobrovolně vydá policii. Jako motiv svého činu tehdy uvedl chorobnou touhu stát se slavným. Nyní je mu 65 let a odpykává si doživotní trest ve vězení. Johnu Lennonovi by letos bylo osmdesát let.