Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Přibyl

Takto vypadal staroměstský vánoční strom v roce 2006.
Strom se na Staroměstském náměstí slavnostně rozsvítil 30. listopadu v 16:30.
Takto vypadal staroměstský vánoční strom v roce 2006.
Vánoční trhy na Staroměstském náměstí v minulých letech
Vánoční trhy na Staroměstském náměstí v minulých letech
13
Fotogalerie

Rozsvěcení vánočního stromu v centru Prahy bude letos, stejně jako vše ostatní, pouze on-line

Jedním z nejčastěji skloňovaných slov v roce 2020 je hned za Covid-19 a karanténou slovo online. Naučili jsme se online nakupovat potraviny, online pracovat z domova, místo do školy vstáváme ráno na online výuku a na návštěvu k přátelům chodíme na FaceTime. 

Dokonce i Vánoce se letos ponesou v online duchu. Pražský magistrát totiž kvůli opatřením proti šíření koronaviru neuspořádá slavnostní rozsvěcení vánočního stromu na Staroměstském náměstí. Světla na stromu se rozsvítí v blíže neupřesněný čas a lidé se na záznam s hudebním podkresem budou moci podívat na internetu. 

Vánoční strom na Staroměstském náměstí má letos na starosti městská společnost Technologie hlavního města Prahy místo soukromé firmy Taiko, která v minulosti strom zajišťovala jako součást vánočních trhů. Ty se však letos v centru města kvůli pandemii Covidu-19 s největší pravděpodobností konat nebudou.

Magistrát i tak počítá s vánoční výzdobou a stromem, který měří 17,5 metru a pochází ze středočeské obce Kamenný Přívoz. Tradiční rozsvěcení stromu, při kterém se v minulosti náměstí zaplňovalo lidmi, však letos s ohledem na situaci nebude. "Bude on-line a nebudeme specifikovat čas, kdy to proběhne, zřejmě to bude někdy v nočních hodinách. Celý záznam s hudebním doprovodem bude možné sledovat on-line," řekl radní. Strom se rozsvítí zřejmě o prvním adventním víkendu. 

Tím symbolicky odstartují letošní Vánoce, které tak budou patrně jiné, než na jaké jsme zvyklí. Škoda jen, že online se nedá vypít nypříklad svařák nebo punč.