Film Klub rváčů

Film Klub rváčů Zdroj: wikimedia commons

Koronavirové pokračování Fight Clubu? Newyorští policisté zasáhli proti nelegální akci v Bronxu

„Nemluvit o klubu rváčů“ zní první pravidlo ze stejnojmenného filmu. Jako ze snímku Davida Finchera si museli připadat newyorští policisté, ti totiž o víkendu jeden takový klub objevili. V podniku se tísnilo přes dvě stě lidí, spousta z nich nedodržovala koronavirové nařízení, a tak majitelé skončili ve vězení.

Druhá vlna nemoci covid-19 zasáhla kromě Evropy i USA. Jednotlivé státy postupně zpřísňují opatření, jako například provoz nočních podniků či nošení roušky. Stále častěji jsou k vidění nelegální party, podobně jako tomu bylo v Česku. Během jednoho týdne musela policie zasahovat v Brooklynu a Bronxu, především druhá lokace stála za to.

Vyhlášená newyorská čtvrť zažila v sobotu pozdvižení. Bezpečností složky totiž objevily klub, kde se lidé oddávali alkoholu a drogám. Třešničkou na dortu bylo zjištění, že se jedná o tzv. fight club, kde se mezi sebou mlátí amatérští bojovníci. Všemu přihlíželo bezmála dvě stě lidí.

Centrem neřesti se stalo skladiště v Bronxu, kde policie objevila dvě stovky návštěvníků. Ti samozřejmě nedodržovali opatření vyhlášená starostou Billem de Blasiem. Majitelé tajného klubu s příznačným názvem „Rumble in the Bronx“ nepožadovali po vstupujících roušky, tím se rovněž provinili proti dalšímu nařízení.

V souvislosti s celou akcí bylo zadrženo deset lidí včetně organizátora Michaela Romana. Čeká je obvinění z nezákonného shromažďování, porušování zdravotních a alkoholových zákonů. Bez povšimnutí nezůstal ani zápas rváčů, a tak se ke všemu přidal ještě přečin z účasti na zakázaném bojovém sportu. Všichni musí zaplatit pokutu 15 tisíc dolarů.

Koronavirové party vol. 2

Není to dlouho, co byl New York považován za epicentrum koronaviru ve Spojených státech. Úřady se snaží vyvarovat druhé vlně, a tak zavádí přísnější restrikce. Ty se však nelíbí obyvatelům, a tak jsou tajné party celkem běžné. Ve stejné chvíli, kdy policie zatýkala účastníky v Bronxu, zasahovala jiná jednotka o několik kilometrů dále v Brooklynu.

Dostaveníčko se uskutečnilo v klubu „Hearts of Love“ na Liberty Avenue. V podniku se sice nekonaly žádné zápasy, ale návštěvníci opět neměli roušky a popíjeli. Promotéři akce, které se účastnilo přes 150 lidí, skončili na policejní stanici. Několik dalších událostí muselo být úředně zakázáno i přes protesty vlastníků.

Američané by však měli být na pozoru, protože aktuálně drží primát v počtu nemocných koronavirem. Čísla se postupně zvedají, protože do USA dorazila druhá vlna se zpožděním. Na covid-19 už ve Spojených státech zemřelo přes 250 tisíc lidí. Momentálně úřady evidují přes 4,5 milionu aktivních případů.

Sluší se dodat, že podobné chování řešili i pražští policisté. Museli zasahovat ve sklepní restauraci nedaleko ulice Lazarská. Ve stísněných prostorách se nacházelo 35 hostů, ti se do podniku dostali zadním vchodem. Při razii policie objevila podnapilé návštěvníky, kteří se ještě posilnili drogami. Majiteli aktuálně hrozí až třímilionová pokuta.