Komunita hidžrů v Bangladéši

Komunita hidžrů v Bangladéši Zdroj: profimedia.cz

V Bangladéši otevřeli první školu pro transsexuály. Většina z nich je prý negramotná

V klasických školách prý zástupci třetího pohlaví čelí předsudkům, posměškům a vyčlenění z kolektivu. Bezpečné místo téhle menšině od začátku listopadu nabízí první instituce svého druhu v Bangladéši. Islámská náboženská škola u hlavního města Dháky poskytuje své služby všem transsexuálům zdarma. Výuka se zaměřuje zejména na islámské hodnoty a oborové předměty.

Komunita lidí třetího pohlaví, souhrnně označovaná jako hidžra, se údajně potýká se silnou genderovou diskriminací napříč jižní Asií. A to navzdory faktu, že Bangladéš menšinu oficiálně uznává a její zástupci mají právo volit a být voleni.

„Nikdo nám nechce dát práci. Kdybychom měli nějaké vzdělání, mohli bychom si snáze hledat zaměstnání,“ komentovala pro BBC studentka nově otevřené instituce jménem Shilpy. Ta sice do svých devíti let navštěvovala běžnou školu, když si však uvědomila, že je třetího pohlaví, stala se obětí šikany a vzdělání zanechala. Podle ní je navíc většina hidžrů negramotná.

Takové případy daly podnět duchovním vedeným Abdurem Rahmanem Azadem k založení islámské náboženské školy, která má přispět k začlenění transsexuálů do společnosti. Za pomoci peněz podnikatele Ahmada Ferdouse Bari Chowdhuryho tak v horním patře trojpatrové budovy u hlavního města Dháky vznikla takzvaná medresa. Její prostory pojmou přibližně 150 studentů.

„Všichni ocenili naši snahu učit členy komunity hidžrů korán,“ řekl Azad pro CBS News. Výuku doplní jazyky, jako je arabština, bengálština nebo angličtina, a dále také islámská filozofie, matematika a společenské vědy. „Náš cíl je poskytnout technické vzdělání založené na dovednostech, aby se zástupci komunity hidžrů byli schopni uživit,“ dodal.

Jak velkou skupinu lidí hidžrové ve 160milionové Bangladéši tvoří, se přesně neví. Oficiální odhady vlády se pohybují okolo 10 tisíc, různé aktivistické skupiny ovšem zmiňují až 100 tisíc.

Kontroverzní medresy

V Bangladéši se údajně nachází přibližně 25 tisíc soukromých medres. Jejich fungování je však opletené řadou závažných obvinění. Konkrétně mělo jít o diskriminaci žen nebo propagaci terorismu a v některých případech dokonce o fyzické násilí nebo sexuální zneužívání.

Přesto založení nové speciální náboženské školy doktor Ali Riaz z Illinoiské univerzity považuje za krok správným směrem. „Tyhle medresy nejsou důležité pouze z edukativního a sociálního hlediska, zároveň se z nich staly politické subjekty,“ uvedl s tím, že aby přišla opravdová změna, bude se o integraci transsexuálů muset zasadit i stát.