Donalda Trumpa prezidentem předpověděli před 16 lety Simpsonovi

Donalda Trumpa prezidentem předpověděli před 16 lety Simpsonovi Zdroj: Reprofoto YouTube

Donalda Trumpa prezidentem předpověděli před 16 lety Simpsonovi
Hillary vs. socialista Bernie Sanders.
Hillary to zrovna nesluší, ale jsou tři ráno...
Bill Clinton.
George Bush starší.
11
Fotogalerie

Kennedy propagující pivo a nerudný soused Bush. Kteří američtí prezidenti se objevili v seriálu Simpsonovi?

Tvůrci oblíbené žluté rodinky na začátku milénia předpověděli například kandidaturu Donalda Trumpa. Velmi často se v Simpsonových objevují ale i jiní prezidenti, kteří jsou pravidelně karikováni. Číslo jedna je samozřejmě (zatím) aktuální prezident Donald Trump. Populárním cílem byl také Richard Nixon.

Zaměřme se především na představitele po druhé světové válce, protože v této době se americký prezident stává de facto nejmocnějším mužem světa. Při pohledu na výčet všech zmíněných politiků se nabízí otázka, zda Simpsonovi straní více republikánům či demokratům. Nelze jednoznačně odpovědět, ale například sídlo Republikánské strany je vykresleno jako hrůzostrašný hrad.

Vděčný cíl Nixon

Pokud budeme postupovat chronologicky, je jako první na řadě Harry S. Truman, který nastoupil do úřadu po smrti Franklina D. Roosevelta. Truman jako jediný státník na světě použil atomovou bombu, zároveň dal zelenou Marshallovu plánu. V díle „Trable s triliony“ prezident celou situaci komentuje. „Peníze amerických daňových poplatníků pomohou našim spojencům, kteří válčili tak mizerně a vzdali se tak hbitě,“ pronáší před Bílým domem. Truman později pózuje s trilionovou bankovkou, kterou prostřednictvím Montgomeryho Burnse zašle do Evropy. Ten ji ale ukradne a celý příběh se zamotá.

Po osmi letech se stráž v Oválné pracovně změnila. Ve volbách zvítězil bývalý generál Dwight D. Eisenhower. Ten je zmiňován především ve vyprávění dědy Simpsona. Mnohem zajímavější je Eisenhowerův viceprezident Richard M. Nixon, který začátkem 60. letech vyzval v boji o Bílý dům Johna Fitzgeralda Kennedyho.

Vypadalo to, že Nixon volby vyhraje, nebýt televizní debaty, která mu podle některých zlomila vaz. V jednom z prvních střetnutí, které mohli sledovat diváci po celé Americe, působil Nixon negativním dojmem. Na druhou stranu Kennedy se stále usmíval a zároveň rázně gestikuloval. Tvůrci Simpsonových si tuto část amerických dějin přepracovali.

V epizodě „Homer na suchu“ se oba sokové objevují v reklamě na pivo Duff. Jako první představí pivo John F. Kennedy, obecenstvo jej odvděčí hlasitým potleskem. Poté následuje záběr na Nixona, který tlumeným hlasem zamračeně propaguje stejný produkt. Diváci reagují bučením, tímto tvůrci naráželi právě na zmíněnou debatu, ve které Nixon ztratil sympatie.

Ostatně osoba Richarda Nixona je častým terčem v dalším z Groeningových seriálů. Ve Futuramě je prezidentem a často se označuje za nejlepšího prezidenta všech dob. Tvůrci si z něj tropili legrácky až do jeho smrti.

Můj soused George H. W. Bush

Pokoutně byla zobrazena také kauza prezidenta Lyndona B. Johnsona, který na sebe upoutal pozornost v roce 1964. Kauza vešla do dějin jako Psí incident, státník totiž vytáhl za uši jednoho ze svých bíglů. Důvod byl prostý, chtěl, aby zaštěkali. Tento málo známý fakt je i v epizodě „Spasitel zabijákem“, kde se má Bartův pes stát zlým hlídačem. Pan Burns mu proto pouští různá videa, mezi nimi i to, jak Johnson tahá psy za uši.

Ani další prezidenti jako Gerald Ford či Jimmy Carter nebyli ušetřeni. Tvůrci neopomenuli ani personu, jako byl Ronald Reagan. Ani v jednom z dílů však není znázorněn posměšně či satiricky. Důvodem může být jeho vysoká obliba napříč obyvatelstvem.

Velkou míru kreativity předvedli Simpsonovi v díle „Dva zlí sousedé“. Do Springfieldu se totiž přistěhuje bývalý prezident George H. W. Bush. Bart při jedné ze svých rošťáren zničí Bushovy paměti. To exprezidenta rozzuří a mladíkovi nařeže, což se pro změnu nelíbí Homerovi. Oba sousedi si dělají různé naschvály, přítrž tomu učiní až Michail Gorbačov, který je u Bushů na návštěvě. Nakonec se exprezident odstěhuje a nahradí ho další bývalý obyvatel Bílého domu Gerald Ford.

Zlatý důl jménem Trump

Bushovým nástupcem je Bill Clinton, který se v seriálu objevuje především skrze Lízu, protože politik je vášnivý saxofonista. Na přelomu milénia stojí v čele USA George W. Bush, kterého tvůrci žluté rodinky úplně opomenuli.

Předposledního prezidenta Baracka Obamu lze v Simpsonových několikrát slyšet. Bart ho dokonce v jedné z epizod využije k tomu, aby mohl se školou na exkurzi ponorky. Stranou nezůstala ani někdejší první dáma USA Michelle Obamová. Ta patří mezi přední čtenářky Lízina blogu.

Asi nejvíce se kreslíři vyřádili na Donaldu Trumpovi. Prezident, který je znám svými bonmoty a rozšafným chováním, se v seriálu objevil několikrát. V jednom z dílů jede Homer na eskalátorech právě za Trumpem a kouká do jeho bujné kštice. V té vidí velmi podivné věci, jako například Amélii Earhartovou, která zmizela při svém letu nad Tichým oceánem, nebo mýtického Bigfoota.

Co říci na závěr? Zobrazení politiků má v Simpsonových dlouhou tradici a tvůrci se prakticky nebojí ničeho. Uvidíme, zda s tím budou pokračovat i nadále, ať zvítězí Donald Trump či Joe Biden.