Dvaatřicetiletá studentka práv Chelsea Moore se ve washingtonském vězení provdala za svého snoubence, vraha Christophera Blackwella.

Dvaatřicetiletá studentka práv Chelsea Moore se ve washingtonském vězení provdala za svého snoubence, vraha Christophera Blackwella. Zdroj: Mark Miller

Když se právnička zamiluje do vraha: Vězeňská veselka v období temna

Dvaatřicetiletá studentka práv Chelsea Moore se ve washingtonském vězení provdala za svého snoubence, vraha Christophera Blackwella. Viděli se po šesti měsících a na společný život se mohou těšit nejdříve v roce 2045, kdy si Blackwell odpyká svůj trest za zabití sedmnáctiletého mladíka. Láska evidentně nepřenáší jen hory a kvete i v lochu za každého počasí. 

V roušce, šest stop od sebe, v prázdné místnosti, s několika dozorci a poněkud nevzhledným inventářem v zádech si řekli své ANO. 

Blackwell, který vyrůstal ve čtvrti Hillcom v Tacomě, proslulé násilnými gangy, si ve vězení odpykává hned dva tresty. Prvním z nich je loupež, za kterou byl souzen v roce 2003 na osm let, a druhým vražda sedmnáctiletého Joshuy Maye. Za tu v roce 2007 vyfasoval 38 let natvrdo. A jelikož ve státě Washington žádné podmínečné propuštění nehrozí, na svobodu se podívá nejdříve v roce 2045.

To vše pravděpodobně zaimponovalo slečně Moorové, která naopak vyrostla v bohaté komunitě v Ojai v Kalifornii, kterou popisuje jako „hippie město zasazené v horách a známé jako geomagnetický vír, který přitahuje nejrůznější výstředníky a mystiky“, čímž docentka politologie na Washingtonské univerzitě, která se nově zapsala také ke studiu práva, bezpochyby je.

Následné vzdělání by podle svých vlastních slov ráda využila k „práci pro přezkoumání případů dlouhodobě odsouzených“.

Možná si od toho slibuje, že její manželské lože nebude stydnout tak dlouho.

Vězeňská love story

Dvojice se poprvé setkala na přednášce ústavních zákonů, kterou slečna Mooreová jako dobrovolnice v létě roku 2017 uskutečnila přímo ve věznici. Blackwell byl jedním z jejích posluchačů. 

Začali si psát dopisy a platonickému vztahu nic nebránilo v cestě. Až na dva manželské svazky, které během několika měsíců oba odhodlaně odstřihli. 

„Máme tisíce dopisů, které jsme si navzájem vyměnili,“ nechala se slyšet novomanželka. 

Spojuje je prý stejný zájem o hudbu, filmy a knihy. Blackwell, jehož kriminální éra započala prakticky dříve, než začal mluvit, si je jistý tím, že žena, která všechno tohle ustojí a přijme, je pro něj ta pravá. 

Naděje za mřížemi

Pandemie koronaviru právní úkony týkající se jejich nevšední svatby paradoxně urychlila. Pokud by totiž onemocněli, neměli by vůči druhému žádná práva, aniž by se vzali.

„U vězněných lidí je až pětkrát vyšší pravděpodobnost, že dostanou covid-19, a třikrát vyšší pravděpodobnost, že na něj zemřou,“ uvedla Moorová. 

Pár několik týdnů před svatbou obdržel dokument, který stanovil pravidla osobního obřadu, jako jsou: „Mezi stranami nikdy nedojde k žádnému fyzickému kontaktu, včetně nevěsty a ženicha. Nedodržení tohoto očekávání bude mít za následek okamžité ukončení manželského obřadu, přestupek pro uvězněnou osobu a pozastavení/ukončení návštěvních privilegií návštěvníka.“

V den svatby byl Blackwell převezen do návštěvní místnosti, měl na sobě přidělenou vězeňskou uniformu a roušku, kterou si opatřil písmeny BLM. 

Příchod slečny Mooreové byl o 40 minut opožděn kvůli procesu vstupu do vězení, který popsala jako ponižující. Úředníci věznice, kteří následně změřili délku lemu šatů i výšku jejích podpatků, prý totiž namítali, že její šaty mají příliš velký výstřih, a tak si přes ně musela vzít bundu. 

„A to jsou jen drobnosti, kterým musí dennodenně čelit návštěvníci vězení,“ uvedla Moorová, která chce svým příkladem pomoct také dalším dlouhodobě vězněným i jejich partnerům. 

„Manželství je zkrátka lidské právo a upírat je komukoliv považuji za nelidské,“ uzavřela aktivistická novomanželka.