První přenos byl děsnej, přiznává sebekriticky Fiala

První přenos byl děsnej, přiznává sebekriticky Fiala Zdroj: Mall.tv / Jakub Koutný

Na jaře si v rámci série #kulturažije zahráli i na střeše valmezského hotelu Apollo
Současná situace nás velice posunula, jsme OSVČ v plné kráse, říká frontman kapely Mňága a Žďorp
Skupina Mňága a Žďorp a její Online Zkušebna Live!
Kapela Mňága a Žďorp zkouší na střeše
Mňága - Happy End (1996)
9
Fotogalerie

Nikdy mě nenapadlo, že by to mohlo špatně dopadnout, říká Petr Fiala z kapely Mňága a Žďorp

Deset let moderoval hudební pořad a jako člen kapely sám prošel všemi fázemi hudebního byznysu. Zažil zlaté časy, kdy se desky prodávaly za pět set korun i pád velkých hudebních vydavatelství. „Hudební průmysl se rozpadl a změnil hlavně z toho důvodů, jací v něm pracují lidi. To jsou ti, kteří plují na takovém prámu po klikaté řece dolů a pořád se diví,“ říká Petr Fiala ze skupiny Mňága a Ždorp, který stejně jako tehdejší, tak ani aktuální krizi nechce jen přihlížet.

Od dětství dělá to samé. Vymyslí si nějaký úlet a pak ho zrealizuje. Buď sám, anebo s kamarády. Takhle kdysi vznikla i kapela Mňága a Ždorp, které je už třiatřicet let frontmanem. „Nikdo neuměl na nic hrát, ale začali jsme. A protože jsme hrozně chtěli, najednou jsme po dvou měsících stáli na pódiu meziříčského kulturáku a mastili svých prvních šest písniček. První dva roky jsem nechtěl vědět, jak se jmenují struny na kytaře, ani znát žádné akordy. Bylo mi to fuk, stejně jako celá hudební teorie. Řekli jsme si, že to budeme dělat podle sebe a uvidíme. Nikdy mě nenapadlo, že by to mohlo špatně dopadnout,“ vzpomíná na své hudební začátky rodák z moravských Hranic.

Díky poctivé práci a vůli překonávat překážky se jim nakonec vždycky podařilo každou krizi zvládnout. „Když už něco děláš, tak se to snažíš dělat pořádně. Když nemáš dobrý rozpočet, a ještě o tom bídném rozpočtu musíš diskutovat s někým, pro koho je hodně věcí problém, tak si to radši uděláš sám,“ dodává s tím, že stejně přistupují i k současné situaci.

Na jarní koncerty odehrané v rámci série #kulturažije navázali těmi podzimními a každou sobotu od 20:00 hrají na Mall.tv písničky z vybraného alba. Výjimkou nebude ani ta předposlední říjnová, kdy opráší skladby z desky Made in China, a jako bonus nabídnout svým fanouškům dokument z jejího nahrávání. Půlhodinový film Petra Fialy a jeho přátel z cesty do Číny, která začala tak nějak symbolicky – jako bezvadný fór, odvysílá internetová televize exkluzivně po skončení živého přenosu z rožnovské zkušebny.