.

. Zdroj: NVDIA

Výkon
GeForce RTX 30
.
Fornite s GeForce RTX
Cyberpunk 2077 na GeForce RTX
7
Fotogalerie

GeForce RTX řady 30: Hraní až v 8K rozlišení je tu

Nové grafické karty GeForce RTX řady 30 jsou tu pro nadcházející generaci počítačových her i náročné grafické programy. Zpopularizují hraní ve 4K rozlišení, moderní světelné efekty i revoluční využití AI. Atraktivní je také jejich cenovka.

Společnost NVIDIA v září uvedla již druhou generaci grafických karet GeForce RTX, které přinášejí až dvojnásobný výkon oproti té předchozí. Díky tomu si na své přijdou náruživí hráči, kterým v závislosti na zvoleném modelu nabídne plynulý herní zážitek v rozlišeních až po 8K.

VýkonVýkon | NVDIA

Highend redefinován, mainstream na cestě

GeForce RTX 3080 představuje ultimátní volbu pro hráče, kteří nechtějí dělat kompromisy. Disponuje 10 GB aktuálně nejrychlejší GDDR6X paměti a hravě zvládá 4K rozlišení při zachování 60 snímků za sekundu pro plynulý pocit ze hraní. Oproti své předchůdkyni , tedy RTX 2080, tak nabízí až dvojnásobek výkonu. Jejích služeb využijí i tvůrci obsahu pro rychlejší a pohodlnější práci s videem nebo tvorbu 3D modelů.

Těm je však primárně určen aktuálně nejvýkonnější model: GeForce RTX 3090, známý také jako BFG (Big Ferocious Card), s neuvěřitelnými 24 GB paměti. Kromě profi využití zvládne i hraní v neuvěřitelně jemném rozlišení 8K. A vězte, že DOOM: Eternal nebo Control jsou při takovém nastavení opravdu zážitek!

Fornite s GeForce RTXFornite s GeForce RTX | NVDIA

Nejzajímavějším "mainstreamovým" modelem je aktuálně GeForce RTX 3070 s 8 GB grafické paměti. Na trh se dorazila koncem října a jde o vyvážené řešení pro hraní v rozlišeních 1440p a 4K. Výkonem potrápí i nejsilnější herní GPU minulé generace: GeForce RTX 2080 Ti. Cena je ovšem výrazně níže.

.. | NVDIA

Ve znamení reálné simulace světla

Inovací prošla v současné generaci také RT a Tensor jádra. První se starají o ray-tracing v reálném čase, technologii, která je součástí nového herního standardu DirectX 12 Ultimate a reálně simuluje průchod světla scénou, čímž vytváří efekty v téměř filmové kvalitě. Druhá jmenovaná mají ve hrách na starosti DLSS, které dokáže dopočítat obraz z nižších rozlišení pomocí speciálně vytrénované umělé inteligence. Výsledkem je značný nárůst výkonu při zachování kvality srovnatelné s nativním rozlišením. Oba typy jader také pomáhají tvůrcům obsahu k urychlení práce s 3D modelováním nebo při úpravách videa.

Jak DirectX 12 Ultimate, tak DLSS si již našly cestu do celé řady her, včetně těch nejhranějších jako Minecraft nebo Fortnite. A seznam podporovaných hitovek se neustále rozšiřuje. V následujících  měsících vycházejí například Call of Duty: Black Ops Cold War nebo dvě napjatě očekávané cyberpunkové pecky. 29. října to budou Watch Dogs: Legion od Ubisoftu a ve druhé polovině listopadu nic menšího než Cyberpunk 2077 od CD PROJEKT RED, autorů legendární série Zaklínač. Uznejte sami, že málokde lze demonstrovat možnosti ray-tracingových světelných efektů lépe, než ve futuristických městech plných neonových světel. A právě pro maximální požitek ze stovek hodin strávených v herních světech jsou GeForce RTX řady 30 tou ideální volbou.

Další technologické vychytávky nejen pro hráče

Novinky vyčnívají i v podpoře moderních technologií. Nabídnou například rozhraní HDMI 2.1 nebo podporu kodeku AV1, který umožňuje streamovat obsah ve vysokém rozlišení s nižšími nároky na datový přenos než doposud. Za zmínku stojí také technologie RTX IO využívající GPU pro rychlejší nahrávání a dekompresi herního obsahu z úložiště.

Cyberpunk 2077 na GeForce RTXCyberpunk 2077 na GeForce RTX | NVDIA

Společně s GeForce RTX řady 30 byly představeny také inovativní softwarové funkce. V esportu a online hraní se bude hodit NVIDIA Reflex, který v kombinaci s monitory podporujícími NVIDIA G-SYNC dokáže snížit latenci systému a tedy zajistit rychlejší odezvu hry na hráčovy pokyny. Ti díky tomu dokáží rychleji a přesněji reagovat na dění ve hře, čímž získají nezanedbatelnou výhodu.

Další zajímavou sadou nástrojů je NVIDIA Broadcast využívající AI pro změnu pozadí streamovaného videa, automatický ořez obrazu sledující obličej a velmi účinné odstranění rušivých zvuků. Výčet vybraných novinek v této oblasti uzavírá Omniverse Machinima pro tvorbu příběhových videí v podporovaných hrách.

Náruživí i příležitostní hráči se tedy s novými grafickými kartami během dlouhých podzimních a zimních večerů rozhodně nudit nebudou.

Širokou nabídku GPU GeForce RTX řady 30 naleznete na CZC.cz.

Pokud nejste tolik náruživými hráči, a přesto si chcete vyzkoušet ray-trycing nebo využívat DLSS, možná vás osloví některý z modelů předchozí 20. řady. Jsou nyní k dispozici za zajímavé ceny.