Prezident Donald Trump bude favorit prezidentských voleb v roce 2020

Prezident Donald Trump bude favorit prezidentských voleb v roce 2020 Zdroj: ČTK

24.1.2020: “Čína velmi tvrdě pracuje na zadržení koronaviru. Spojené státy velmi oceňují její úsilí a transparentnost. Všechno dopadne dobře. Jménem Američanů chci poděkovat zejména prezidentu Si Ťin-pchingovi."
30.1. 2020: „Myslíme si, že to máme velmi dobře pod kontrolou. V tuto chvíli máme v této zemi jen velmi malý problém."
7. 2. 2020: "Zdá se že do dubně, až se oteplí, virus - doufejme - zeslábne a potom zmizí.“
24.2.2020: “Koronavirus je v USA velmi pod kontrolou. Akciové trhy se mi začínají velmi líbit!” 
28. 2. 2020: “Demokraté politizují virus. Tohle je jejich nový hoax.” 
15
Fotogalerie

Od hoaxu k pandemii: Jak se Trump vysmíval Covidu-19, až se Covid-19 vysmál jemu

Jen týden poté, co Donald Trump řekl Američanům, aby si s Covidem-19 nedělali starosti, protože neohrožuje 'prakticky nikoho' kromě starších lidí a těch se srdečními problémy, měl prezident sám na virus pozitivní test.

Nebylo to ovšem poprvé, kdy Trump pandemii podcenil. Dlouhodobě se vyhýbal nošení roušky, propagoval problematický lék a pořádal velké předvolební mítinky, na kterých mnozí neměli roušky, navzdory doporučení zdravotníků. Jeho přístup k pandemii, která v samotných Spojených státech zabila víc jak 200.000 lidí, si vysloužil kritiku.

V předvolební debatě tuto středu, pouhý den před tím, než mu vyšel pozitivní test,  reagoval Trump na kritiku svého demokratického soka Joea Bidena ohledně zvládání pandemie koronaviru se slovy: "Udělali jsme to skvěle." Nošení roušky u Bidena, který tak na veřejnosti činí pravidelně, Trump posměšně komentoval slovy: "Nemaskuji si tvář jako on," prohlásil. "Pokaždé, když ho vidím, nasadí nějakou masku. Může mluvit šest metrů ode mě a přesto bude mít tu největší masku, jakou jsem kdy viděl."

Sedmdesátník Trump

Kromě různých politických důsledků navíc Trumpovi reálně hrozí vážné zdravotní komplikace. "V osmém desetiletí svého života patří Trump do věkové skupiny považované za nejzranitelnější ve spojitosti s virem. Osm z deseti úmrtí, které jsou mu ve Spojených státech připisovány, bylo mezi lidmi ve věku 65 let a staršími," vysvětluje deník The New York Times.

Trump má od začátku šíření koronaviru na kontě pestrou škálu nepodložených či zavádějících tvrzení. Mnohokrát například prohlásil, že virus SARS-CoV-2 nakonec sám od sebe zmizí, letní nárůst nových nákaz v USA označoval za důsledek intenzivnějšího testování, opakovaně zlehčuje americkou bilanci úmrtí, sporná jsou i jeho vyjádření o vývoji vakcíny či imunitě u dětí.

Trumpovy nejznámější hlášky ze začátku pandemie si můžete připomenout v galerii: