Joe Rogan ve svém pořadu

Joe Rogan ve svém pořadu Zdroj: Joe Rogan Experience

Joe Rogan
I Elon Musk byl hostem Joea Rogana
Spoluzakladatel a CEO Spotify Daniel Ek
Spotify
Aplikace Spotify
7
Fotogalerie

Světoznámý podcast Joea Rogana je prý transfobický. Zaměstnanci Spotify požadují cenzuru a hrozí stávkou

Jeden z nejposlouchanějších podcastů planety Američana Joea Rogana má problémy. Zaměstnanci jeho exkluzivního vydavatele Spotify jsou totiž nespokojení s jeho obsahem. Některé epizody prý obsahují pasáže, při nichž se LGBTQ jedinci cítí nepříjemně. Po vedení švédského gigantu nyní požadují přímý editoriální dohled. Hrozí přitom stávkou nebo hromadným odchodem.

Hlavní boj se odehrává mezi zaměstnanci a vedením Spotify v čele s ředitelem Danielem Ekem, přičemž nespokojená skupina má jasně nastavené požadavky. Chtějí, aby společnost měla možnost editovat jednotlivé epizody, odstraňovat jejich „závadné“ části, přidávat upozornění na možné kontroverzní úseky nebo reference na ověřené zdroje.

Pokud ovšem společnost podmínky nesplní, má skupina nachystaný plán. Zaměstnanci pobočky v New Yorku by v takovém případě stávkovali před hlavní budovou. Jejich snahu by údajně podpořily další aktivistické organizace, to navíc za přítomnosti médií. Takovému scénáři se vedení Spotify snaží zabránit.

„V záležitosti Joea Rogana jsme se sešli s řadou jedinců a skupin, abychom si vyslechli jejich námitky,“ uvedl podle Vice News Daniel Ek. „A někteří z nich chtějí, abychom Rogana smazali za věci, které v minulosti řekl,“ pokračoval. Zmínil také, že jiní mají problém pouze s některými díly. Na základě odezvy zaměstnanců pak společnost jednotlivé epizody pečlivě zkoumá. „Fakt, že neměníme naše stanovisko, neznamená, že nenasloucháme,“ dodal.

„Ve Spotify jsme silně pro LGBTQ komunitu a diverzitu ve všech jejích podobách,“ komentoval mluvčí společnosti. „Respektujeme všechny zaměstnance a věříme, že každý má právo být slyšen,“ doplnil.

Jak to začalo?

V květnu letošního roku unikla na veřejnost informace o dohodě uzavřené mezi streamovací službou a Joem Roganem. Spotify tak od 1. září získalo výhradní práva na vydávání podcastu celým názvem The Joe Rogan Experience. Partnerství však třiapadesátiletému rodákovi z New Jersey o pár měsíců později přináší nečekané komplikace.

Po přechodu a nahrání epizod podcastu na Spotify se z širokého repertoáru vytratily některé velmi populární, ovšem kontroverzní díly. Mezi ně patří například rozhovor s šéfem webu InfoWars Alexem Jonesem nebo pravicovými politickými komentátory Milem Yiannopoulosem a Gavinem McInnesem. Podle Rogana nešlo o cenzuru, díly přesto ve výběru stále chybí.

V průběhu září se pak o Roganově podcastu mluvilo v souvislosti s nevhodným obsahem ještě několikrát. Internetové vody rozvířila například epizoda s bývalým bojovníkem Timem Kennedym, se kterým mimo jiné probírali i bývalou transgender sportovkyni Caitlyn Jennerovou. Podle kritiků přitom z jeho úst zazněly nepatřičné a nepodložené výroky.