Jak zrychlit metabolismus: Zařaďte do svého denního programu pravidelný pohyb

Jak zrychlit metabolismus: Zařaďte do svého denního programu pravidelný pohyb Zdroj: Shutterstock

Jak zrychlit metabolismus: Zařaďte do svého denního programu pravidelný pohyb

Kdo chce začít hubnout, měl by se nejprve seznámit s tím, jakými způsoby toho lze dosáhnout. Základem je obyčejná matematika – energetický příjem musí být menší než výdej. Toho lze docílit omezením konzumace potravy, tedy snížením příjmu kalorií, nebo naopak zvýšením jejich výdeje větší fyzickou aktivitou. Nejlepší je ovšem obě metody spojit dohromady.

K nastartování hubnutí přispívá i zrychlení látkové výměny neboli metabolismu. Jedná se o enzymové reakce v lidském organismu, kdy dochází k přeměně látek a energie v buňkách. Je-li metabolismus pomalý, zkonzumované jídlo se dlouho tráví a člověk může přibývat na hmotnosti. Jak zrychlit metabolismus? Stačí k tomu docela málo – pravidelně se hýbat. Když budete v práci celý den sedět u kancelářského stolu před počítačem a doma pak večer sednete pro změnu před televizi, vaše hmotnost nejspíš poletí strmě vzhůru. Chce to zařadit do denního režimu pohyb, jímž může být pro začátek rychlejší chůze. Strava bohatá na bílkoviny je k nastartování látkové výměny také ideální.

Zdravý spánek je také důležitý

Lidé, kteří nemají dostatek spánku, jsou jednak více mrzutí, současně však mají větší sklony k přibývání na tělesné hmotnosti. Je totiž třeba udržet hladinu kortizolu v normě a k tomu je nutný kvalitní spánek minimálně sedm až osm hodin.

Základem je chodit spát ve stejnou dobu. Dále můžete:

  • před spaním se vyhnout těžkému jídlu nebo i jídlu obecně;
  • neměli byste na noc pít alkohol nebo kofeinové nápoje;
  • můžete si před ulehnutím do postele dát horkou sprchu;
  • před usnutím si čtěte knihu, protože čtení většinou unaví.

Jaký vliv na organismus má nedostatek spánku? Člověk pociťuje zhoršení paměti, zvýší se mu krevní tlak a oslabí se imunitní systém. Posílit imunitu lze tedy i kvalitním spánkem v dobře větrané místnosti na pohodlné matraci. Ideální teplota v ložnici se pohybuje mezi 18 až 22 °C.

Metabolismus se zrychlí i pravidelným cvičením

K rychlejšímu spalování energie přispívá cvičení a obecně pohyb – běh, chůze, posilovna, zumba, gymnastika, nordic walking. Možností, čemu se člověk bude věnovat, je hodně. Záleží na tom, co ho nejvíce baví. Důležité je dodržet pravidlo, a to cvičit alespoň 30 až 45 minut třikrát týdně. Pánové možná dají přednost běhu, silovému cvičení s činkami, dámy si předplatí hodiny zumby, či aerobiku.

Důležité při sportování je nezapomenout také na vhodné oblečení. Nejlepší ke volit funkční materiály, které odvádějí pot od těla. A to platí i pro sportovní podprsenky a prádlo. Není nic nepříjemnějšího než propocené spodní prádlo, které se lepí na tělo a zhoršuje komfort sportovce.

Sportovní oblečení je specifické zejména svým střihem, protože nesmí nikde omezovat v pohybu, a použitými materiály. Dnes se pro funkční sportovní oblečení používá hlavně: 

  • polypropylen, jenž rychle schne, odolává bakteriím a nežmolkuje se;
  • polyester, který se vyznačuje tvarovou stálostí a pevností;
  • polyamid, jenž je vysoce pružný s nízkou hmotností a snadno se udržuje;
  • elastan se výborně přizpůsobuje lidského tělu a při sportování je velice pohodlný;
  • bambus je materiálem budoucnosti s antibakteriálními vlastnostmi, který odvádí pot a rychle schne. Zároveň je nemačkavý a odolný.

Bavlna je sice v textilním průmyslu základem, pro sportovní oblečení ale příliš vhodná není, protože je vysoce nasákavá, špatně schne a nedrží tvar. Takže při hubnutí začněte od píky - kupte si pohodlné sportovní oblečení a pusťte se do cvičení.