Jak skutečně vypadali římští císaři

Jak skutečně vypadali římští císaři Zdroj: Daniel Voshart/Medium

Císař Nero
Císař Claudius
Císař Caligula
Císař Tiberius
Císař Augustus
12
Fotogalerie

Jak doopravdy vypadali římští císaři? Umělec díky umělé inteligenci vytvořil realistické portréty antických vládců

Je známo, že sochaři a malíři byli nuceni císaře ve svých dílech zkrášlovat. Jak doopravdy vypadali římští vládci, nám v karanténním projektu ukázal designer Daniel Voshart. Za pomocí moderních technologií a uměleckého nadání autor vytvořil pravděpodobné podoby římských císařů.

Kanadský designer Daniel Voshart představil sbírku realistických portrétů římských císařů, které tvořil na základě fotografií, dochovaných soch a bust. Projekt dohromady obsahuje 54 římských panovníků z doby principátu včetně Augusta, Nera nebo Tita. Principát byla raná forma císařské vlády v antické římské říši, a přestože byl monarchií, zachovával stále řadu principů republikánského zřízení. Jeho součástí byl senát a řada státních orgánu, v jejichž čele stál císař, který měl rozhodující moc a zároveň úřad nejvyššího velekněze.

„Mým cílem nebylo císaře romantizovat nebo je zobrazovat tak, aby vypadali heroicky. Při výběru bust a soch jsem preferoval ty, které jsem jednak považoval za unikáty svého řemesla, ale hlavně ty, na nichž byl císař ošklivější, realističtější – jelikož jsem přesvědčen, že sochaři se je snažili zobrazovat dokonalejší, než doopravdy byli,“ napsal Voshart v úvodu svého příspěvku na Medium a ujasňuje tím, co bylo jeho hlavním cílem.

Snažil se portréty tvořit podle soch a bust, které vznikly za života vládců, a ne podle těch, které vznikly až po jejich smrti. V případě, že nebyly dosti zachovalé, porovnával je s jejich portréty na dobových mincích. Římské císaře autor v portrétech zachycoval ve věku, kdy zemřeli. Vlastní kompozity vytvořil i pro vládce, kteří sochy nebo busty neměli kvůli krátké vládě, a jejich kvalita a detailnost ani v tomto případě nezklamala.

Technologie, kterou Voshart použil, se jmenuje Art Breeder a je to částečná umělá inteligence, která je v kombinaci s jeho prací ve Photoshopu schopna vytvořit takto realistickou fotografii. Na projektu spolupracoval s řadou historiků, kteří realističnost portrétů potvrdili.