Video placeholde

Návštěvník muzea při pózování kvůli fotce rozsedl kus cenné sochy. Nabízí, že zaplatí za opravu

V italské galerii Antonia Canovy ve městě Possagno jeden z návštěvníků kuriózně poškodil významné dílo. Při pózování před objektivem rozsedl část sochy Pauliny Borghese Bonaparte, sestry Napoleona Bonaparta. Teď nabízí zaplatit práci restaurátorů, kteří sochu dají dohromady. Jde už o několikáté světové muzeum, které řeší poškození slavných děl při pořizování selfies.

Italský sochař Antonio Canova z přelomu 18. a 19. století patří mezi nejvýznamnější představitele neoklasicismu. Jeho socha sestry slavného vojevůdce Napoleona má dvě verze – jednu mramorovou v Římě a jednu sádrovou v galerii nesoucí Canovovo jméno, která leží v jeho rodném městě Possagno v regionu Benátsko. Poškozenou sochu Canova vytvořil v roce 1804 a přežila i bombardování muzea v roce 1917.

Rakouský turista si nejspíš přál originální památku z dovolené, a tak zapózoval opřený o ležící sochy Napoleonovy sestry. Jak je vidět na záznamu, soše při tom rozsedl prsty u nohou. Podle personálu pak z muzea spěšně odkráčel a o incidentu se sochou Pauliny Borghese zaměstnance neinformoval.

Posléze se ale za škodu muzeu omluvil v dopise adresovaném prezidentovi Nadace Antonia Canovy, známému politikovi Vittoriovi Sgarbimu. „Během své návštěvy jsem si sedl na sochu, aniž bych si všiml škody, kterou jsem zjevně způsobil,“ napsal turista spolu s omluvou.

Nejde přitom zdaleka o první případ neúmyslného poničení slavných uměleckých kusů v posledních letech. Slavné galerie po celém světě často řeší škody způsobené nepozornými návštěvníky při pořizování selfies.