Nicholas Sandmann

Nicholas Sandmann Zdroj: Twitter @N1ckSandmann

Média z mladého Američana udělala rasistu. Ten pak vyhrál miliardové soudní řízení

Jednostranné referování ve zpravodajství největších amerických médií je tématem častých sporů veřejnosti. Tentokrát ovšem takový případ dosáhl astronomických čísel. Tvrdou ránu slavnému deníku Washington Post zasadilo soudní řízení se studentem Nickem Sandmannem. Ten redakci společně s několika dalšími zažaloval kvůli neoprávněnému hanobení jeho osoby, požadoval přitom 250 milionů dolarů. V pátek 24. července se obě strany dohodly na vyrovnání.

Kolik z pokladnice Washington Post čerstvě 18letý Sandmann vytáhl, se neví. Veřejnost s výsledkem sporu seznámil prostřednictvím svého twitterového profilu. „19. února 2019 jsem podal žalobu na Washington Post. Dnes došlo k jejímu urovnání,“ uvedl v příspěvku. „Děkuji rodině a milionům z vás, kteří stáli při mně. Ještě mě čeká další práce,“ dodal. Bližší informace nezveřejnila ani druhá strana. „Jsme rádi, že jsme dosáhli schůdného řešení,“ komentovala případ mluvčí Washington Post Kris Coratti.

K odvážnému kroku v podobě miliardové žaloby přistoupil Sandmann poté, co celý svět oblétlo virální video se studentem katolické střední školy Covington v hlavní roli. Záznam zachycuje chvíle, kdy Sandmann s čepicí „Make America Great Again“ stojí na schodech u Lincolnova památníku tváří v tvář aktivistovi s indiánskými kořeny Nathanu Phillipsovi.

Mladý Američan do Washingtonu D.C. přijel společně s dalšími spolužáky, aby se účastnili každoročního „Pochodu za život“, který mimo jiné bojuje i proti potratům. Na symbolickém místě pak měla početná skupina čekat na autobus. Ještě předtím však došlo k hlasité výměně názorů mezi studenty a černošskými hebrejskými izraelity. „Trumpovy incestní děti,“ přilétlo na konto středoškoláků. „Postavte zeď,“ mělo zaznít z druhé strany. A proti tomu se údajně postavil právě Phillips.

Následné nakládání s množstvím veřejně dostupných záběrů a nahrávek ze strany médií se ale Sandmannovi nelíbilo. Podle právníka Lina Wooda tímto způsobem Sandmanna a jeho rodinu vystavila úzkostlivé emoční situaci. Konkrétně za to mohou výhrůžky násilím a smrtí.

Nejen Washington Post

Sandmannova snaha přitom už dříve v letošním roce sklidila částečný úspěch. V lednu totiž podobným způsobem došlo k vyrovnání mezi ním a CNN, přičemž detaily opět ani jedna ze zúčastněných stran nezveřejnila. Ani po odškrtnutí dvou významných médií tím ambiciózní výčet nekončí. Žaloby se dočkaly také další významné deníky a televize – ABC, The Guardian, CBS, NBC a The Hill. „Vyrovnali jsme se se CNN a Washington Post. Boj nekončí. Dva za námi, zbývá ještě 6,“ komentoval na svém Twitteru.