Babiš ve vaně

Babiš ve vaně Zdroj: Facebook

Babiše vyfotili s letuškou, ve vaně i pod dekou. Zkuste fotokvíz, jak znáte svého premiéra

Půlka prázdnin je skoro za námi a leckomu se už alba plní letními fotkami. Na veřejnosti se objevila také řada fotek ukazujících červencové aktivity premiéra Andreje Babiše. Poznáte, při jakých příležitostech fotograf premiéra zachytil? Odpovědi na kvízové otázky najdete na konci článku.

Foto číslo 1

Babiš a školstvíBabiš a školství|Facebook

a) Fotograf zvěčnil premiéra, když kvůli očekávanému průšvihu s druhou vlnou koronaviru zahajoval kampaň za náhradu školní docházky domácí výukou, jak tomu bylo na jaře.

b) Dvojice středoškoláků přišla Babišovi na Úřad vlády vysvětlit, že učit by se mělo úplně jinak. Jindy nesmírně vytížený premiér je přijal, přátelsky s nimi pohovořil a hned to volal ministru školství.

c) Snímek s číšníky obsluhujícími na Úřadu vlády a navlečenými do propagačních triček má naivní voliče přesvědčit, že kabinet v čele s premiérem považuje školství za prioritu a plošné zavření škol na čtvrt roku už nebude nikdy opakovat.

Foto číslo 2

Babiš se smějeBabiš se směje|Facebook

a) Andrej Babiš byl vyfotografován v družném rozhovoru s důchodkyní, která na něj čekala při jeho cestě po Křivoklátsku. Premiér, jehož firma před několika lety zabila pesticidy 8 500 raků, tam pomáhal ochráncům přírody vysadit do potoka 70 těchto živočichů.

b) Na snímku je Babišova spontánní reakce na slova důvěřivé důchodkyně: „Já vám, pane Babiši, věřím, že peněz už máte dost a žádné dotace už krást nemusíte.“ Najatý tým image makerů následně premiérovi vyčinil za to, že neudržel nacvičený přívětivý výraz.

c) Babiš na výjezdu za venkovskými voliči právě dovyprávěl vtip o Kalouskovi. Jak je z výrazu ženy na snímku patrné, nebylo mu ale ani tentokrát rozumět.

Foto číslo 3

Babiš ve vaněBabiš ve vaně|Facebook

a) Premiér při bahenní koupeli názorně demonstruje vtip: „Jaký je rozdíl mezi politikem a sumcem? Jeden se válí v bahně a živí se svinstvem - a ten druhý je ryba.“

b) Snímek je průhledná fotomontáž. Zatím není jasné, kdo je jeho autorem, nicméně zveřejněn byl na anonymním twitterovém účtu skupiny Julius Šuman s titulkem: „Bývalý kariérní komunista, agent StB, trestně stíhaný dotační šíbr a toho času premiér České republiky se směje, i když je po krk ve sra*kách.“

c) Babiš se nechal vyfotit v lázních, aby propagoval krok své vlády, která začala lidem nabízet vouchery na lázeňské pobyty. Bohužel se o pár dní později ukázalo, že lázně kvůli voucherům praskají ve švech a nestíhají. „To jsme nečekali,“ přiznala bezelstně ministryně Klára Dostálová.

Foto číslo 4

Babiš v letadleBabiš v letadle|Facebook

a) Jde o truc manželce. „Když Monika se zahradníkem, tak já s letuškou,“ nechal se prý při focení slyšet premiér.

b) Fotografie je jen jednou ze seriálu, jímž se premiérův PR team snažil potenciálním voličům ukázat v červenci Babiše jako pracovitého politika, který létá po světě a prosazuje tam zájmy České republiky.

c) Jde o propagační snímek z internetových stránek společnosti, u níž byl premiér v doprovodu své dcery Adriany koupit malé soukromé letadlo. Podle dostupných informací jde o jakési odškodné pro dceru z prvního manželství za to, že ji zatáhl do nepříjemností kolem farmy Čapí hnízdo.

Foto číslo 5

Babiš se drbeBabiš se drbe|Facebook

a) Jde o snímek z premiérova Facebooku. Ač byl podle označení lokality pořízen v Bruselu, premiér se nepochlubil, co všechno s evropskými státníky díky svým vyjednávacím schopnostem domluvil, a zveřejnil fotku zcela bez komentáře.

b) Poté, co premiér seřval ministra zdravotnictví Vojtěcha za nefunkční chytrou karanténu, vyfotil ho fotograf, jak už v dobré náladě o schůzce informuje svého poradce a dřívějšího Vojtěchova náměstka Romana Prymulu: „Ten doje*aný ko*kot sa drbe levou rukou za pravým uchom.“

c) „Parúbok že teraz budě radiť Hamáčikovi? Tak to si ma, Jaryne, fakt rozsekal.“ Snímek je ze schůzky Babiše s Faltýnkem, na níž probírali předvolební situaci v ČSSD.

Foto číslo 6

Babiš pod dekouBabiš pod dekou|Facebook

a) Při jedné z červencových cest z Bruselu se premiér mírně „společensky unavil“, schovával se v letadle pod deku a na posádku letadla opakovaně vybafnul. Protože v rámci úspor využívá běžné linkové spoje, vyfotil ho při tom jeden z cestujících.

b) Babiš soutěží s ministrem dopravy Karlem Havlíčkem a s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem, kdo z nich kvůli práci méně spí. Fotografie má znázorňovat, že premiér je tak výkonný, že si zdřímne jen při cestách letadlem.

c) Andrej Babiš se takto skrýval při cestě na Krétu, kam letěl na dovolenou, přestože voliče dlouhodobě přesvědčoval, aby strávili dovolenou v Česku a podpořili tak domácí cestovní ruch.

Foto číslo 7

Babiš na loďceBabiš na loďce|Facebook

a) Málo se to ví, ale premiér Babiš se děsí, aby neskončil jako jeho předchůdce Petr Nečas a snaží se proto vyhnout odposlouchávání. Citlivá jednání vede často na malé loďce uprostřed rybníků, kde se k němu nikdo nemůže přiblížit a směrové mikrofony eliminuje hluk motoru. Na snímku odplouvá se svými právníky probrat další postup v kauze Čapí hnízdo.

b) Babiš má rád nejen motýle a včele, ale zajímá se i o ptáci, obojživelníci a vodní živočichové vůbec. A hlavně chce přesvědčit voliče, že mu záleží na přírodě. Proto navštívil přírodní rezervaci Bohdanečský rybník a vyfotil se, když na loďce mířil za kolonií racků.

c) Přízeň prezidenta Zemana je pro Babiše důležitá v mocenských hrách. Neváhá proto sám sednout do loďky a hledat co neblíže lánskému zámku vhodné místo pro prezidentské plavby v nafukovacím člunu – cesty na Vysočinu už Zemana přece jen příliš unavují.

 

Odpovědi

Foto číslo 1
Správně je odpověď b. Dva studenti z pražského Gymnázia Přípotoční seznámili Babiše se svým projektem Změna školství. „Hned ze schůzky s nimi jsem volal ministru školství Plagovi, aby jim pomohl,“ uvedl premiér. Obsah projektu není důležitý – Babiš už si ho určitě nepamatuje a ministr Plaga bude rád, když se školy od září otevřou alespoň postaru.

Foto číslo 2
Správná odpověď je a. Snímek byl pořízen u historického Hamouzova statku ve Zbečně poté, co premiér v CHKO Křivoklátsko asistoval při vypuštění 70 raků kamenáčů do Stroupínského potoka.

Foto číslo 3
Správně je odpověď c. „Zase víkend v lázních. Poprvé jsem měl rašelinovou koupel, no fantastický, dnes jdu ještě na lymfomasáž,“ napsal Babiš k fotografii z lázní v Třeboni.

Foto číslo 4
Správná je odpověď b. Tedy alespoň oficiálně – na facebookovém profilu premiéra byla fotka opatřena popiskou „Směr Brusel“. Pokud by snad platila současně i varianta a, jde opravdu, ale opravdu jen o souhru náhod.

Foto číslo 5
Varianta a platí stoprocentně. Vyloučit ovšem jednoznačně nelze ani varianty b a c – o okolnostech, za nichž snímek vznikl, není nic známo.

Foto číslo 6
Správná je odpověď b. „Dneska jsem spal jenom takhle. Co na to Karel Havlíček?“ napsal Babiš na svůj profil. Dodal, že jde o návrat z Bruselu.

Foto číslo 7
Správná je odpověď b. Na výletě do přírody provázel premiéra i ministr životního prostředí Richard Brabec a společně shlédli třeba i kroužkování ptáků.