Dům Radost na Žižkově

Dům Radost na Žižkově Zdroj: Mall TV

První český mrakodrap: Dům Radost na Žižkově patřil k nejradikálnějším stavbám své doby. Jak vypadá dnes?

Všechno, nebo nic! Výstavbu prvního pražského mrakodrapu provázela riskantní rozhodnutí architektů i zadavatele. Patří k nejmodernějším a nejradikálnějším stavbám své doby a s výškou 52 metrů byla do roku 1937 nejvyšší v Československu. Ojedinělá je ale také okolnostmi svého vzniku. Je totiž dílem dvou mladých architektů Josefa Havlíčka a Karla Honzíka, kteří se od spolužáka dozvěděli o architektonické soutěži vypsané Všeobecným penzijním ústavem. Prestižní instituce tehdy oslovila ke spolupráci špičky ve svém oboru, které svým návrhem porazili dva čerství absolventi. „Byla to obrovská odvaha klienta, který dal šanci těm nejmladším a nejradikálnějším, protože řekl: ‚Nejvíc to odpovídá našim potřebám a tohle my chceme‘,“ hodnotí rozhodnutí architekt Adam Gebrian. 

Funkcionalistická stavba bývalého sídla Všeobecného penzijního ústavu, dnešního Domu Radost vzbudila ve 30. letech mimořádný ohlas.

Josef Havlíček a Karel Honzík k realizaci přistupovali s vědomím toho, že mají velkou šanci, možná největší v životě. Proto se rozhodli zvolit skutečně revoluční řešení, pro které by za jiných podmínek nejspíš nenašli dost odvahy, ani osvíceného objednavatele. V konkurenci zkušenějších kolegů neměli co ztratit. A tak na místě, kde s ohledem na celou řadu výškových a prostorových regulací všichni předpokládali, že vznikne bloková struktura s vnitřním dvorem, navrhli dominantu na křížovém půdorysu prosluněnou a prosvětlenou ze všech stran tak, aby kdokoli se nachází vevnitř měl přístup k čerstvému vzduchu. S touhle progresivní myšlenkou do soutěže vstoupili a nakonec s ní po dlouhém procesu také zvítězili.

Jak vypadá po devadesáti letech jejich realizace od suterénu až po střechu, jaké historky kolovaly v tehdejších kuloárech o celoplošném pokrytí fasády keramickým pláštěm a díky čemu je v budově vidět světlo na konci tunelu, se podívejte v pořadu Překvapivé stavby internetové televize Mall.tv. Nebo si na pražský Žižkov zajděte osobně, třeba do butikového kina Přítomnost a vychutnejte si spolu se silent menu některý ze 16 filmů právě probíhající přehlídky Tady Vary. Snímek pak můžete ohodnotit na tadyvary.mall.tv.