Pražská Stromovka

Pražská Stromovka Zdroj: Mall.tv

Kam vyrazit, když je v Praze abnormální hic? Zapomeňte na Náplavku, dejte si hostinu u rybníka

Vidina parných letní dní, nebo dokonce víkendu v centru metropole není ničím, co by našinec nevyměnil za deku v polostínu na břehu rybníka, a žhnoucí betonová Náplavka je v tomhle ohledu chabou satisfakcí. V tetelícím se vzduchu velkoměsta se rozlehlé travnaté plochy, které ustupují jen výsadbě stromů a soustavě rybníků propojených dřevěnými moly zdají být fatou morgánou. Ale nejsou! Právě takovou luxusní oázou veřejného prostoru se Praha může chlubit.

Atribut „luxusní“ je přitom více než příznačným. Revitalizace centrálního prostoru Stromovky, který ještě před pár lety hyzdil obří kráter vytvořený propadem půdy při hloubení tunelu Blanka, vyšla na desítky milionů korun. Konkrétně si jich úpravy, rozšíření a vybavení veřejného prostoru jednoho z nejslavnějších a nejpopulárnějších pražských parků vyžádaly devadesát. 

Podívejte se na celý díl pořadu Plus/Minus Adama Gebriana ve Stromovce


„Častokrát v našem seriálu zmiňuju nevybavenost a nekvalitu pražského veřejného prostoru, který vypadá strašně zanedbaně a trpí nedostatkem peněz. Tady mám ten pocit přesně opačný a říkám si, že je to luxusní prostor,“ nešetří pozitivní kritikou nad proměnou přírodní památky o rozloze 95 hektarů architekt Adam Gebrian. Zda jsou slova chvály a vynaložená investice opodstatněné, posuďte sami v jeho pořadu Gebrian: Plus/Minus na internetové televizi Mall.tv.