Porcelánový slon

Porcelánový slon Zdroj: Profimedia

Proč porcelánoví sloni nosí štěstí? Jsou za tím božstva Dálného východu i harmonie a spravedlnost

Pokud byste hledali nějaký symbol, který pro lidi představuje celé spektrum pozitivních hodnot, tak slon to splňuje dokonale. Největší suchozemský savec bývá chloubou zoologických zahrad a návštěvníci se rozplývají nad neohrabanými slůňaty a jejich ochranářskými matkami. Kdekdo nosí sloní přívěšek. Kde však najdeme kořeny této symboliky?

V dnešní době bývají sošky a jiná zpodobnění slonů nejčastěji atributem štěstí. Už méně se ale ví, že je slonům přikládán velký význam i v jiných ohledech. V Asii slon už po staletí zastává důležité místo v hinduismu i buddhismu. Hinduistický bůh stvořitel Brahma si osedlal právě „otce všech slonů“ Airavatu a také oblíbený bůh Ganéša ztělesňující úspěch a štěstí se pyšní hlavou slona. Ukazuje to jeho inteligenci, věrnost a sílu. Buddhisté vnímají slona jako pozemský projev ctností samotného Buddhy. Tradičně je v Asii slon také jezdeckým zvířetem králů. V Thajsku existuje zvyk, že novomanželé pro budoucí pokojné manželství podbíhají pod břichem slona. Zajímavé je, že slonů si jde všimnout také v křesťanství, kde naopak pro jejich domnělou frigiditu představovali cudnost či vzor mravní síly.

Evropa se sloní symboliky dočkala až o poznání později. Jako zvíře přinášející štěstí ho starý kontinent začal vnímat až v devatenáctém století, kdy se do Británie díky kolonialismu dostaly exotické prvky indické kultury.

Čínský směr Feng-šuej přikládá různým pozicím slonů různé významy. Chcete do svého domova přivést štěstí? Pak rozhodně sáhněte po sošce se zvednutým chobotem, aby vás váš sloník mohl „posprchovat“ šťastným proudem. Slon s chobotem dolů vám pomůže s jiným problémem – podporuje plodnost. Pro upevnění přátelství se porozhlédněte po dvou slonech s propletenými choboty. Zobrazení páru slonů posílí vaše partnerské pouto. A tady to zdaleka nekončí. Moudrost, trpělivost, stabilita, harmonie, ochrana, spravedlnost, mateřské pouto – ať už si zkrátka do obýváku, ložnice nebo dětského pokoje upíchnete slona v jakékoli podobě, můžete si být jistí, že vám to přinese něco pozitivního.

Slon zjevující se ve snu může přinášet různá poselství. Pokud se introvertovi zdá, že jede na slonovi, mohl by se v reálném světě dobře uplatnit jako lídr a slon mu dost možná odhaluje vlastní netušené charisma.

Romantiku obklopující mohutného chobotnatce nenarušuje ani skutečnost, že výjimečná paměť u slonů nebyla dokázána a sloní samci bývají během bojů o samice extrémně agresivní. Naopak přirovnání „jsi jako slon v porcelánu“ zase slonům křivdí. Umějí se totiž pohybovat naprosto opatrně a nehlučně, když našlapují na špičky prstů.