Finský Messerschmitt

Finský Messerschmitt Zdroj: Wikimedia Commons

Finské letectvo mělo desítky let ve znaku svastiku, odstranilo ji nenápadně až relativně nedávno
Letadlo Hawker Hart
Letadlo Gladiator Mk.I
3
Fotogalerie

Symbol nacismu nebo historický odkaz? Finské letectvo ze svého znaku odstranilo svastiku

Takzvaný hákový kříž si s sebou z dvacátého století odnesl silně negativní konotaci. Kvůli Hitlerově Třetí říši již neodlučitelně představuje symbol nacistické ideologie. Stejný znak přitom používaly i další země. Patřil například mezi běžnou součást výbavy Finského letectva. Tamní armáda jej však nepozorovaně odstranila už v lednu roku 2017. S informací prostřednictvím Twitteru přišel profesor z Helsinské univerzity Teivo Teivainen.

„Mělo by se letectvo zbavit svastiky?“ zní titulek Teivainenova článku z 6. prosince 2016. Tou dobou se profesor zabýval výzkumem použití svastiky na území Finska a ještě netušil, že symbol z armádní výbavy v dalším roce zcela zmizí. A to bez mediálního oznámení, změna se odehrála v tichosti. Okřídlený zlatý hákový kříž tak nahradil orel v okřídleném kruhu.

„Symbol už sice nebyl na žádných letadlech z druhé světové války, ale stále jej měly ve znaku některé jednotky, navíc byl znázorněn na určitých vlajkách a uniformách,“ komentoval pro BBC mluvčí leteckého sboru. Ve skutečnosti jej totiž letectvo používalo už od roku 1918. S prvními ústupky Finové začali už po konci války v roce 1945. Tehdy na svých letounech armáda v rámci příměří s SSSR přestala používat modrou svastiku na bílém pozadí.

Teivainen tvrdí, že se nejedná o snahu přepisovat dějiny odstraněním kontroverzních symbolů z muzeí nebo učebnic historie, nýbrž o způsob, jakým chce Finsko v budoucnu prezentovat své ozbrojené síly.

Historie finské svastiky

Podle ředitele muzea Finského leteckého muzea Kaie Mecklina přijala armáda svastiku jako emblém léta před Hitlerovým Německem. Konkrétně prý v roce 1918 daroval švédský hrabě Eric von Rosen finským Bílým strážím letoun Thulin Typ D s hákovým křížem vyobrazeným na jeho křídlech, údajně pro štěstí. Symbolický dar později umocnila ještě další významná událost. Letadlo se téhož roku účastnilo Finské občanské války, ve které se proti sobě postavilo takzvané Bílé a Rudé Finsko.

„Pro nás je svastika symbolem svobody a nezávislosti,“ vysvětloval podle webu csmonitor.com svůj pohled Mecklin v roce 2018. Stejný znak se má nacházet i na dalších místech severského státu. Turisté ho mohou zahlédnout i na množství budov či pomníků připomínajících hrůzy posledního světového konfliktu. Podobný emblém dokonce nese i finská prezidentská vlajka.