Těhotenství

Těhotenství Zdroj: istockphoto.com

V sedmém měsíci šla na potrat. O třicet let později se dozvěděla, že její dcera žije

Melisa Ohnenová přišla na svět za zvláštních okolností. Její vlastní babička se měla postarat o to, aby se nikdy nenadechla, protože těhotenství devatenáctileté Ruth, Melissiny matky, nepřipouštěla. Jako zdravotní sestra nemocnice v Iowě v Missoury měla dostatek kompetencí, aby zařídila potrat i ve velmi pokročilém stádiu těhotenství.

Jednou z forem pozdní interrupce je usmrcení plodu solným roztokem, která trvá přibližně hodinu. Podle Ruth však nejspíš nebyla dodržena doba, po kterou měla být její dcera ponořena v roztoku, a tak holčičku odhodili do koše, aniž by kdokoliv tušil, že ještě žije. Zachránila ji zdravotní sestra, která uslyšela její pláč. Děvčátko jako zázrakem přežilo a bylo adoptováno milujícími rodiči. Tady příběh ale nekončí.

Znovuzrození

„Bylo to v neděli v srpnu 2007. Tehdy jsem se dozvěděla, že moje dcera žije“, uvedla Ruth. „Odpoledne mi zavolala moje sestra, dvojče Mary. Bylo mi jasné, že to bude vážný rozhovor, a tak jsem odešla do ložnice. Řekla mi, že dítě, o které jsem měla přijít, je naživu. Moje první myšlenka byla: jak můžeš být tak krutá?, “ vzpomíná.

Melissa svou biologickou matku hledala celých 17 let a v roce 2016 se s ní konečně setkala. „Věděla jsem, že moje matka byla mladá a k té interupci byla donucena svou vlastní matkou, zdravotní sestrou,“ vysvětluje Melissa. „Asi proto jsem jí mohla odpustit a doufala, že se s ní jednoho dne setkám,“ doplnila. „Nepopírám ale, že to byla velmi dlouhá a bolestivá cesta od hanby a hněvu k víře a odpuštění, “ dodala.

Nechtěné dědictví

Melissa trávila mnoho pubertálních let sžíraná „krutou emoční bolestí“. Rozvinula se u ní bulimie, kterou podle svých vlastních slov později léčila nevázaným sexem a pitím alkoholu. Nakonec se však vydala jiným směrem. Na University of South Dakota vystudovala politologii a vydala se hledat svou biologickou matku, aby jí mohla odpustit.

Objevila se také v reklamní kampani před prezidentskými volbami v USA v roce 2012 a odsoudila postoj Baracka Obamy k potratům, ve kterém sdílela část svého příběhu.

Ačkoliv přežila potrat relativně nepoškozená a má magisterský titul v oblasti sociální práce, její stigma bylo příliš silné. V roce 2008 se rozhodla porodit své vlastní dítě v té samé nemocnici, kde se její matka pokusila přerušit těhotenství s ní. Snad aby zlomila kletbu. Nad sebou, ale hlavně nad svou matkou Ruth.