Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Reprofoto Little Squirtles/Porn Hub

Bez roušky do postele nelez! Podle harvardské studie by páry měly při sexu mít zakrytá ústa a nos

Způsoby šíření koronaviru jsou stále ještě předmětem vědecké debaty. Svým dílem k výzkumu nemoci přispěli i vědci z Harvardovy univerzity. Podle jejich studie publikované 8. května se covid-19 může šířit i pohlavním stykem. Páry, které spolu během karantény nežijí, by se proto kromě dalších preventivních opatření při sexu měly chránit ještě zakrytím úst a nosu.

Vědci na začátku května zveřejnili studii věnovanou šíření covidu-19 při pohlavním styku. Jejím cílem bylo seřadit potenciální nebezpečnost sexuálních scénářů a doporučení, jak v posteli eliminovat možná rizika.

Nejrizikovější pohlavní styk má být s lidmi, s nimiž netrávíte karanténu. Odlišná prostředí totiž údajně zvyšují šanci na přenos nemoci mezi partnery. K minimalizaci možnosti nákazy by měla pomoct rouška nasazená přes nos a ústa. U jedinců trávících celou karanténu spolu je riziko přenosu sice nižší, není ovšem nulové.

Pochopitelně tím úplně nejbezpečnějším způsobem je vyhýbat se sexu úplně. Vědci to však nedoporučují. Nechtějí prý vyvolávat vzpomínky na dobu krize AIDS, kdy docházelo k vyčleňování menšin ze společnosti. „Pro některé pacienty není kompletní sexuální abstinence dosažitelná,“ upozornil vedoucí výzkumu doktor Jack Turban.

Pokud ovšem k pohlavnímu styku dojde, výzkumníci z Harvardu radí dodržovat hygienu. To mimo jiné znamená osprchovat se před sexem i po něm a používat alkoholové kapesníky.

Následuje masturbace s označením nízkorizikového úkonu. Harvardští vědci do své studie zahrnuli také digitální platformy. Aktivita anonymních sexuálních predátorů se prý od začátku pandemie zvýšila. Nezletilým by se proto mělo dostat dostatečného vzdělání ohledně gramotnosti na internetu.

Zákaz sexu v Británii

Britská vláda přitom v pondělí 1. června vydala nové preventivní opatření. Tamní obyvatelé mají od té doby zákaz pohlavního styku s kýmkoliv mimo svou domácnost. Podle předchozích pravidel měli lidé pouze zůstat doma a pokud možno nevycházet. „Nikdo bez pádného odůvodnění nesmí strávit noc jinde než doma,“ stojí v dodatku.