Půlroční Dom Andrade se po 54 dnech strávených v nemocnici v Riu de Janeiru vyléčil z koronaviru

Půlroční Dom Andrade se po 54 dnech strávených v nemocnici v Riu de Janeiru vyléčil z koronaviru Zdroj: Twitter

Boj s koronavirem v Brazílii
Boj s koronavirem v Brazílii
Boj s koronavirem v Brazílii
Boj s koronavirem v Brazílii
Boj s koronavirem v Brazílii
32
Fotogalerie

Zázrak z JIPky: Pětiměsíční chlapec s diagnózou covid-19 se po měsíci probudil z kómatu

Dva měsíce v nemocnici, z toho 32 dní v umělém spánku s nutností napojení na plicní ventilátor. Takový měla dopad koronavirová infekce na tělíčko pětiměsíčního Doma z Brazílie. Rodiče čekající na nejhorší nyní mluví o zázraku. Chlapec se probudil z kómatu a je zdráv.

Přestože se u dětí nakažených koronavirem ve většině případů projevují jen velice mírné příznaky nemoci, nízké procento z nich může postihnout i poměrně těžký průběh. V Brazílii, kde zaznamenali minimálně 25 případů onemocnění u dětí mladších jednoho roku, jde zatím o nejvážnější případ.

„Manželka si všimla nezvyklého zvuku při vydechování dítěte. Obvolali jsme proto několik lékařů a jeden chtěl, abychom kluka natočili na video. Když jsme mu ho poslali, řekl nám, abychom okamžitě vyrazili do nemocnice,“ popisuje otec Doma Wagner Andrade.

Lékaři se nejprve domnívali, že jde o nějakou bakteriální infekci, ale léky nezabíraly a jeho stav se postupně začal zhoršovat. Rodiče jej proto odvezli do jiné nemocnice, kde mu vyšel pozitivní test na koronavirus.

Riziko není zanedbatelné

Podle pediatričky Baylor College v Houstonu Andrei Cruz může být riziko nákazy u kojenců vzhledem k nezralosti imunitního systému vyšší.

„Pokud dosud nebyli vystaveni virům, nedokážou vytvořit účinnou imunitní odpověď,“ vysvětluje.

V boji s nákazou koronavirem tak kojenci mohou být mnohem zranitelnější než děti staršího věku.

K tomuto závěru dochází také nedávná studie publikovaná v magazínu Pediatrics.

Popisuje průběh onemocnění covid-19 u celkem 2143 dětských pacientů diagnostikovaných v Číně mezi 16. lednem a 8. únorem, z čehož u 34 procent z nich byla přítomnost koronaviru zjištěna na základě pozitivního laboratorního nálezu, u ostatních byla diagnóza stanovena až na základě klinických projevů nebo rentgenu plic.

Polovina dětí měla jen mírné příznaky, jako jsou horečka, kašel nebo únava. Kolem 39 procent z nich přečkalo nemoc se středně těžkým průběhem, kdy se k mírným příznakům přidal také zánět plic a dýchací obtíže. Zhruba čtyři procenta dětí neměla vůbec žádné příznaky, ale u celkem 125 dětí, tedy přibližně šesti procent, se objevil těžký průběh. Vždy šlo přitom o děti mladší pěti let.

Drama s dobrým koncem

Malý Dom měl nakonec štěstí. V nemocnici strávil celkem 54 dnů, polovinu z nich byl v kómatu a připojen na plicní ventilátor, který za něj dýchal. Nemocí covid-19 se zřejmě nakazil při návštěvě svých příbuzných.

V současné době je Latinská Amerika největším ohniskem nákazy. Brazílie je druhou nejpostiženější zemí na světě, má přes 514 tisíc případů a téměř 30 tisíc mrtvých, uvádí nejnovější data z Univerzity Johnse Hopkinse.