Děti na Ukrajině čekají na své nové rodiče

Děti na Ukrajině čekají na své nové rodiče Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Děti na Ukrajině čekají na své nové rodiče
Děti na Ukrajině čekají na své nové rodiče
Děti na Ukrajině čekají na své nové rodiče
3
Fotogalerie

Novorozenci bez národnosti: Ukrajinské děti náhradních matek čekají na konec zákazu cestování

Dohlédnout do všech konců není dost dobře možné a nepodařilo se to ani ukrajinské vládě, jejíž restrikce cestování zavedené v rámci opatření proti koronaviru přinesly nečekaný důsledek. Desítky dětí odnošených náhradními matkami a určených pro lidi ze zahraničí si v momentální situaci nemůže nikdo vyzvednout. Podle úřadů by se jich před zrušením omezení mohla narodit další tisícovka.

V klidu spí a nic netuší. Podle úřadů se na Ukrajině ocitlo již minimálně 100 dětí v situaci, kdy se o ně nemohou starat rodiče. Ty dočasně zastupují agentury, které služby náhradního mateřství nabízejí. „Jsem v náročné situaci. Stovky rodičů mi volají. Jsem vyčerpaný,“ dal najevo pocity majitel jednoho ze soukromých podniků BioTexCom Albert Tochilovsky pro The New York Times.

K patové situaci došlo z důvodu rozhodnutí ukrajinské vlády zavést v podstatě kompletní zákaz vstupu do země pro cizince. Pro BioTexCom to znamenalo ubytovat personál v kyjevském hotelu, kde se stará o děti svých zákazníků. Kontakt mezi biologickými otci a matkami s jejich ratolestmi pak udržují prostřednictvím videohovorů.

Angažované strany se usilovně snaží hledat řešení a v několika případech se to dokonce podařilo, na hotel již našlo cestu 16 rodičů. „Víme, že řada z vás sedí doma stejně vystresovaná, jako jsme byli my,“ vylíčila svůj příběh se šťastným koncem švédská matka Maria Tangros, která se do Kyjeva dostala soukromým letadlem. Zákazníci Tochilovského firmy prý pochází ze všech koutů světa, jako je Čína, Mexiko nebo Portugalsko.

Nevyzvednuté novorozence navíc potkal ještě jeden paradox. Aby bylo dítěti uznáno občanství biologické matky a biologického otce, musí jejich status potvrdit ambasáda, což v tuhle chvíli není možné. Nemluvňata tak na dobu neurčitou formálně nejsou občany žádného státu. 

Rozrostlý byznys

Podle webových stránek BioTexCom Ukrajina nabízí nejlevnější možnosti na starém kontinentu v rámci služeb náhradního mateřství. Potenciální zákazník zde má na výběr ze 14 firem. Tahle čísla stát patrně řadí na špičku Evropy v počtu zprostředkovaných porodů. Tochilovského společnost například momentálně očekává narození ještě 500 nových přírůstků. Poplatek ženám za odnošení dítěte se pak obvykle pohybuje okolo 15 000 dolarů (téměř 400 tisíc korun českých).

Proti obchodování s mateřstvím přitom dlouhodobě vystupují lidé z ukrajinského parlamentu i dalších vysokých míst. Ombudsmanka Lyudmila Denisovová momentální situaci vnímá jako důvod pro zrušení nabízení rozrostlé služby cizincům. „Ukrajina se mění v online obchod pro ty malé,“ vysvětloval ombudsman pro děti Nikolai Kuleba.

Soukromé společnosti se hájí tím, že nabízí nenahraditelnou službu neplodným párům. „Myslíme si, že lidé se pouze snaží najít skandál,“ obhajovala pozici firmy World Center of Baby Olha Pysanaová.