Lídr hnutí OLaNO Igor Marovič.

Lídr hnutí OLaNO Igor Marovič. Zdroj: Reuters

Nove složení slovenského parlamentu
Volební štáb koalice PS/Spolu
Volební štáb strany Za ludí
Volební štáb strany Za ludí
Volební štáb strany Za ludí
30
Fotogalerie

Slovenské volby: Éra politických bavičů. Matovič zvítězil s programem „všetci kradnú“, zbytek uhrál nevýhru

„Fico do basy“. „Zavřete Fica“. Podobné výzvy psali lidé v trnavské volební centrále strany OĽANO na papírky a lepili je na zeď pod otázku „Co od nás očekáváte.“ Úspěch partaje podnikatele Igora Matoviče závisel na tom, zda se podaří zmobilizovat voliče proti „mafii SMERU“. Zjevně se to povedlo.

Téměř tři čtvrtě milionu voličů dalo najevo, že po třinácti letech (bez dvouleté přestávky) vlády sociálních demokratů považují Slovensko za stát v naprostém rozkladu, způsobeném masivní korupcí a nepotismem (ten u sousedů nazývají půvabným výrazem „rodinkárstvo“). Antificovský sentiment stojí na silných základech. SMER je ošklivě namočen ve všech velkých a vzájemně propojených slovenských skandálech poslední dekády: léta se táhnoucí kauzou Gorila počínaje a soudem s gaunerem Kočnerem konče.

Nový typ politika

Matovičovi tak stačilo brnkat u voličů na (vcelku oprávněný) pocit, „že včetci kradnú“ a především: být u toho dostatečně mediálně zábavný. Jako zlomový bod kampaně OĽANO se často uvádí virální video, na kterém Matovič „našel“ vilu sociálně demokratického ministra dopravy Počiatka v Cannes, ale současný vítěz voleb má na kontě mnohem víc spektakulárních kousků. Už v roce 2012 vyzýval kolegy na kandidátce, aby podstoupili detektor lži na důkaz, že jsou čistí. Jindy zase rozšířil neověřenou informaci, že Robert Fico má na účtech ve středoamerickém Belize přes půl miliardy dolarů.

Krajské volby 2020: Veškeré informace naleznete zde>>

Matovič zjevně patří k onomu typu politiků, kteří v posledních letech rostou napříč globálním Západem. Jejich poznávací znamení jsou: mimořádná mediální obratnost, zejména co se sociálních sítí týče, často slušný vstupní kapitál (Matovič je milionář), výrazně protikorupční apel a dryáčnický styl. Co naopak šéf OĽANO neprojevuje (zatím) je nacionalistický osten. Během vítězné řeči nad ránem se Matovič evidentně obracel především k liberálním voličům, jejichž strany nakonec neuspěly tak, jak se zdálo v prvních momentech po uzavření volebních místností. Při slovech „Slovensko musí být pro všechny. Slováky, Maďary, muslimy i Romy“ jistě národovci od Kotleby dál soptili vzteky.

Sekundanti

OĽANO je nepochybným a prakticky jediným vítězem voleb (s výjimkou hnutí Sme Rodina Borise Kollára). Vládní SMER, drcený praním špinavého prádla u soudu s Kočnerem, dospěl k očekávané porážce, byť na venkově má Fico stále silnou pozici. Fašisté si nakonec nesáhli na dvouciferný výsledek, byť osm procent pro Kotlebu není tak přesvědčivým odmítnutím extrémismu, jak to prezentuje například exprezident Kiska. Hořkou prohru prožívají levicoví liberálové z koalice Progresivné Slovensko - Spolu. Parlament jim unikl o čtyři setiny procenta.

Liberální střed Andreje Kisky a Richarda Sulíka uspěl, ale s nižšími než očekávanými výsledky. Řečeno po klausovsku, uhráli všichni kromě Matoviče a Kolára v nejlepším případě nevýhru. Právě na Sme Rodina miliardáře Kollára hodlá OĽANO postavit silnou koalici, k níž přizve i obě středopravé partaje. Na Slovensku se zřejmě chystá vláda v níž strany ideově ukotvené v pravicovém liberalismu budou sekundovat dvěma populistickým solitérům.

Matovič není Babiš

Matovičův politický styl a protikorupční apel by sváděl ke srovnání se začátky politické dráhy Andreje Babiše. Nejde o správný výklad. Matovič není Babiš už proto, že důvodem jeho vstupu do politiky nebyla primárně snaha osedlat si státní správu a dotační toky.

Přesto: pokud smetení těžce zdiskreditované vládní strany a zastavení otevřených fašistů musí šéfovat populistický milionář se sklony k politickému šaškování a následně si do koalice přizve miliardáře s národoveckými sklony, není to možná pro Slovensko až tak pozitivní správa. A potvrzuje trend, který známe z Česka: ideově ukotvené partaje tradičního pravolevého spektra nejsou schopné nadchnout a aktivizovat voliče. Veřejnému prostoru vládnou baviči.