Pravnuk Benita Mussoliniho Caio Giulio Cesare kandiduje do Evropského parlamentu

Pravnuk Benita Mussoliniho Caio Giulio Cesare kandiduje do Evropského parlamentu Zdroj: ČTK

Pravnuk Mussoliniho kandiduje do Evropského parlamentu. Diktátor je pro něj inspirací a vzorem

Už třetí potomek italského fašistického diktátora Benita Mussoliniho se chystá vstoupit do politiky. Jeho pravnuk Caio Giulio Cesare Mussolini bude kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu za nacionalistickou stranu Fratelli d‘Italia (Bratři Itálie). A co víc, Mussolini označuje praděda za svou inspiraci a hrdě reprezentuje „minulost Itálie“.

Mussoliniho kandidaturu oznámila šéfka Bratrů Itálie Giorgia Meloniová ve videu umístěném na Facebooku. Ačkoliv strana popírá fašistickou orientaci, video bylo pořízeno před Palácem italské civilizace, ukázkovým příkladem fašistické architektury 40. let. Na svých billboardech navíc kandidát používá font spojovaný s neofašisty a hlásá na nich, že reprezentuje minulost své země.

„Vždy budu hrdý na své rodinné jméno a věřím, že voliči ocení značku Mussolini,“ řekl ke své kandidatuře. Opakovaně označil svého praděda za svou obrovskou inspiraci. V polovině dubna měl také přednášet na akci pořádané Bratry Itálie v Padově o fašistické doktríně. Toto setkání však bylo zrušeno po tom, co o něm informoval lokální tisk. Krom toho, že Mussolini hrdě nosí příjmení svého praděda, jeho křestní jméno – Caio Giulio Cesare – odkazuje k Caesarovi, a tedy i k antické tradici, stejně jako to kdysi dělali fašisté.

Mussoliniho chce volit každý

Padesátiletý bývalý námořnický důstojník Caio Mussolini dříve působil na vedoucí pozici italské letecké a zbrojní společnosti Finmeccanica. Když se rozhodl pro kandidaturu do EP, svou práci zde ukončil a nyní prohlašuje, že „Mussoliniho chce volit každý“.

Že se potomci fašistického diktátora politicky angažují, není nic výjimečného. Aktivně se jí účastní i dvě sestřenice Caia Mussoliniho. Jedna z nich, Alessandra Mussoliniová, je europoslankyní za stranu Vzhůru, Itálie bývalého premiéra Silvia Berlusconiho a druhá Rachele Mussoliniová působí na římské radnici. Alessandra chce mandát obhajovat, v EP by tak mohli zasednout hned dva diktátorovi potomci. Ke krajní pravici měl blízko i otec Caia Mussoliniho Guido, který bojoval za radikální stranu Forza Nuova.

Nostalgie po vůdci není mrtvá

Krajní pravice v Itálii celkově získává na síle. Podle mnohých už bývalý italský diktátor není démonizován tak, jak býval dřív, a lidé mu připisují dokonce některá pozitiva. Kontroverzi tím vyvolal předseda EP Antonio Tajani, když řekl v rozhovoru pro Radio 24, že „Mussolini udělal v naší zemi také mnoho pozitivních věcí. Stavěl infrastrukturu – silnice, mosty, sportovní centra“. A například vicepremiér Matteo Salvini se nezdráhal ohlásit, že se nezúčastní oslav Dne vítězství, který v Itálii připomíná i pád Mussoliniho režimu, protože vnímá druhou světovou válku jako zápas mezi fašismem a komunismem.

Podle politického analytika Mattea Cavallara se Bratři Itálie rozhodli nasadit jméno Mussolini právě kvůli Salvinimu, jehož strana Liga Severu se ze strany bojující za autonomii severních regionů transformovala ve stranu nacionalistickou. Bratři Itálie podle Cavallara tedy mají strach, že jim Salvini přebere voliče, a snaží se je nalákat právě na jméno Mussolini.