Miloš Zeman se inspiruje mravy Vladimíra Putina

Miloš Zeman se inspiruje mravy Vladimíra Putina Zdroj: ČTK

Zeman načichl ruskými mravy, pokouší se ovlivnit slovenské prezidentské volby

Prezident Zeman si dělá ve funkci, co chce, a ničím se nenechá omezit. Ani tím, že je nestoudné vměšovat se do prezidentských voleb v sousedním státě. V neděli přijme v Lánech Maroše Šefčoviče, jednoho ze dvou uchazečů o post slovenského prezidenta. Když o to někdo požádá, tak je slušnost ho přijmout, říká Hrad. Je to parádní hloupost, prezident si vybírá, koho přijme a koho ne, protože každé přijetí má nějaký politický obsah, pokud to není náhodné setkání někde v pražské kavárně někdy po půlnoci. Přijmou těsně před volbami jednoho z kandidátů sousedního státu, je jasná podpora a jasné vměšování.

Je to politický mrav, na který jsme zvyklí z Ruska, kde je normální. Prezident Zeman tam asi načichl. Chtěl bych vidět, jak by sám křičel, kdyby jeho protikandidáta podpořil nějaký prezident, třebas jím milovaný prezident cizího státu. To by bylo bonmotů a vulgarit na jedné hromadě! Nebo kdyby některý náš politik veřejně podpořil v ruských volbách nějakého Putinova protikandidáta.

Akce sama je dvojsečná. Může se totiž stát, že Zemanova podpora slovenskému kandidátovi spíš uškodí, než prospěje. To si ale měl Slovák rozmyslet předem. Ale to je také jiná stránka věci.

Platí takt, vkus i mezinárodní pravidlo, že do voleb v sousedních zemích se slušný stát takto neomaleně neplete, pokud není před válkou. Což není.