Video placeholde

Volby do Senátu: Rokycanům dosud dominovali lékaři. Postaví se jim muž známý z konfliktu s Foldynou

Volební obvod číslo 8 se sídlem v Rokycanech se rozprostírá na území rekordních čtyř okresů. V první řadě ho tvoří dva celé okresy – Rokycany a Plzeň-sever. Kromě toho k obvodu číslo osm patří také 15 obcí na západě Berounska, kde centrem této oblasti je městys Cerhovice. Trochu kuriózně zní, že čtvrtou územní složkou obvodu je severovýchodní část okresu Plzeň-město. Nejedná se ovšem o součást města Plzně, ale o tři samostatné obce, které správně patří do okresu Plzeň-město. Paradoxem je i to, že centrem obvodu jsou podle zákona sice Rokycany, ale nadpoloviční většina voličů žije na severním Plzeňsku. Obvod se také vyznačuje velmi vysokým počtem obcí. Občané v něm půjdou nyní volit dokonce ve 185 obcích.

Do voleb jde na Rokycansku letos symbolicky osm kandidátů: Michal Drabík (Moravská a Slezská pirátská strana), Milada Emmerová (ČSSD), Lucie Groene (ANO), Zdeněk Hess (Piráti), Zdeněk Chýnovský (KSČM), Pavel Karpíšek (ODS), David Redl (SPD) a Martin Uhlíř (koalice TOP 09 a strany LES).

Modro-oranžové lékařské výměny

Velmi výrazně venkovský obvod, v němž nejlidnatější sídlo tvoří se 14 tisíci obyvateli Rokycany, se dosud vyznačoval střídáním senátorů v barvách ODS a ČSSD.

Vůbec prvním senátorem se zde v roce 1996 stal primář Plicní léčebny Janov v Mirošově František Jirava z ČSSD, když v druhém kole porazil jiného lékaře Karla Nováka z ODS. Tyto dvě strany se později střídaly v držení senátorského křesla v tomto obvodě, ale paradoxně se už nikdy neutkaly v druhém kole. Do něj se totiž vždy dostal jako druhý reprezentant KSČM. I to potvrzuje, že obvod inklinuje spíše k levicové charakteristice.

Jí navzdory zde 12 let senátoroval kandidát ODS a další lékař Luděk Sefzig z Rokycan. Ten se stal senátorem v roce 2000, kdy dosavadní senátor Jirava sice post zkoušel obhájit, ale nedostal se ani do druhého kola. Sefzig v tomto roce i o šest let později v druhém kole porazil nominanta komunistů.

Po dvanácti letech ve funkci ovšem Sefzig skončil stejně jako jeho předchůdce, protože se při pokusu o druhou obhajobu v roce 2012 nedostal ani do druhého kola. V něm nad kandidátem KSČM zvítězila tehdejší hejtmanka Plzeňského kraje za ČSSD a zároveň poslankyně z Plzně Milada Emmerová. I ona je profesí lékařka, takže senátorem v tomto obvodě dosud nebyl někdo, kdo by nepatřil k zástupcům doktorského stavu.

Kandidáti z dovozu

Emmerová se pokusí mandát obhájit i letos. Zajímavostí letošního kandidátského pole je ovšem fakt, že pouze tři kandidáti žijí v rokycanském senátním obvodě.

Mezi domácí trio patří kandidát ODS a dlouholetý starosta čtyřtisícové obce Vejprnice Pavel Karpíšek, kterého do voleb podpořily také místní organizace KDU-ČSL, STAN, Soukromníků a Svobodných.  Kromě Karpíška už v obvodě bydlí jen kandidáti KSČM a SPD. Za komunisty se opět pokusí dostat alespoň do druhého kola technik a zastupitel ze čtyřtisícové Horní Břízy v okrese Plzeň-sever Zdeněk Chýnovský, Okamurovo hnutí bude ve volbách reprezentovat klinický perfuziolog z kardiochirurgie Fakultní nemocnice v Plzni David Redl, který ovšem trvale bydlí v Hrádku na Rokycansku. Vzhledem k místní lékařské senátorské „dynastii,“ kdy byl zatím vždy zdejším členem horní komory lékař, jen připomeňme, že perfuziolog není lékař, ale osoba, která poskytuje nebo řídí ošetřovatelskou péči.

Dva kandidáti pocházejí z Prahy. Prvním je kandidátka strany, která ve všech čtyřech okresech, kam obvod zasahuje, vloni vyhrála ve sněmovních volbách, tedy hnutí ANO. Za něj do volebního klání vstupuje pražská režisérka, scénáristka a prezidentka české organizace, která zastupuje ženy ve filmových profesích (Women in Film and Television) Lucie Groene. Druhým je pak aktivista, známý třeba ze střetu s poslancem Jaroslavem Foldynou, Martin Uhlíř, kterého do voleb vyslala koalice TOP 09 a Bursíkovy Liberálně ekologické strany (LES). Uhlíře zároveň podpořili Zelení a nové hnutí senátora Václava Lásky Senátor 21. Uhlíř se ucházel i o podporu Pirátů, ale ti si nakonec odhlasovali vlastního kandidáta, který se původně chystal na senátní volby v sousedním obvodu, kde se bude volit za dva roky. Je jím v obci Drmoul v okrese Cheb žijící člen České pirátské strany, lékař a publicista Zdeněk Hess.

Moravský pirát

Poslední kandidát – živnostník Michal Drabík – je stejně jako současná senátorka z Plzně. Určitou kuriozitou je, že Drabík kandiduje za nově registrovanou stranu s názvem Moravská a Slezská pirátská strana, i když je tento obvod čistě český a velmi vzdálený od obou historických zemí zmíněných v názvu nového subjektu.