Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) Zdroj: ČTK / Loskot Jaroslav

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)
Komunální a senátní volby 2022: Tisková konference po vyhlášení výsledků voleb (24.9.2022)
Komunální a senátní volby 2022: Tisková konference po vyhlášení výsledků voleb (24.9.2022)
Komunální a senátní volby: Do štábu hnutí ANO dorazil Patrik Nacher (24.9.2022)
Komunální a senátní volby 2022: Ondřej Prokop, dvojka na pražské kandidátce ANO, přijíždí do štábu (24.9.2022)
11
Fotogalerie

Boj o Senát mezi ANO a Spolu. V poločase remíza, druhé kolo začíná od nuly

Zatímco výsledky komunálních voleb lze hodnotit více hledisky, u Senátu platí jen zisk senátorských křesel. V prvním kole nejvíce uspěli kandidáti ANO a Spolu, druhý poločas je otevřený. Bude záležet na motivaci voličů a jejich účasti.

Na podrobné hodnocení komunálních voleb je ještě brzy, jelikož fakticky končí až sestavením městských a obecních rad. Kritéria jsou různá. ANO zmobilizovalo nejvíce voličů nespokojených s vládou. Celkově si však počtem hlasů polepšilo jen mírně, a proti volbám v roce 2018 ztratilo tři krajská města, kde jinak celkově dominovalo.

Vládní koalice sice ztratila, ale ne nijak dramaticky, a i tak získala násobně více mandátů než ANO. Posílila ve velkých městech a vyplatily se jí koaliční dohody.

Zemětřesení se nekonalo

Babiš očekával silnější protestní vlnu, vyvolanou vypjatou atmosférou, dopady inflace a energetické krize. Pověstné zemětřesení z éry ČSSD a ODS, jež dokázaly přebarvit většinu okresů na oranžovo nebo modro, se však nekonalo. To platí nejen v porovnání zisku hlasů, ale hlavně mandátů. Voličů přišlo méně než před čtyřmi lety, což na fatální mobilizaci nevypadá.

Často zdůrazňovaným „skokanem“ voleb je SPD, což je jeden ze závažných signálů těchto voleb. V reálu jsou Okamurovy zisky stále daleko za počtem mandátů pro koaliční strany a hnutí ANO. I když SPD nově pronikla do zastupitelstev velkých měst, nelze předpokládat, že se v nich příliš mocensky prosadí.

SPD vytěžila luxováním hlasů mimoparlamentní scény včetně KSČM, jež pokračuje ve volném pádu do politického propadliště. Ztratila dalších tisíc mandátů, tedy skoro čtyřnásobek. Dnes jich má méně než SPD, a je hlavním poraženým těchto voleb.

ANO versus Spolu

Poločas voleb do Senátu přinesl úspěch koalice Spolu a hnutí ANO, které získalo nejvíce postupů do druhého kola ve své historii. V prvním kole prošli tři senátoři: Dva z vládního bloku (Petr Fiala na Ústeckoorlicku a Jiří Růžička v Praze 6), jeden z ANO (Ladislav Václavec na Bruntálsku).

Ve druhém kole mají nejvíce želízek v ohni koaliční strany Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), jimž se vyplatila taktika stavět nebo podporovat společné kandidáty a nevybíjet se navzájem. Pokud se sečtou výsledky prvního kola, dosáhli 18 postupů, tedy o jeden více než ANO.

Předpovídat výsledky ve druhém kole je zrádné, vždy jsou sázkou do loterie. S určitou mírou pravděpodobnosti však lze už nyní očekávat posílení senátního klubu ODS-TOP 09, obhajujícího šest mandátů, zatímco klub STAN ztratí a zůstane za očekáváním.

Vysoce pravděpodobně posílí i společný klub ANO-ČSSD nazývaný ProRegion, který obhajuje šest křesel. Jde o to, nakolik se mu podaří mobilizovat voliče ve druhém kole s obvykle dvojnásobně nižší účastí.

Babišův senátní obrat

Andrej Babiš vždycky Senátem pohrdal. Dokonce navrhoval jeho zrušení, což bylo motivováno i dosavadními slabými výsledky ANO v senátních volbách. Dnes má šanci na nejvyšší zisk v historii hnutí, a proto otočil. Senátním volbám přikládá daleko větší význam, než v minulosti.

Důvod je dvojí. ANO staví letošní volby jako referendum o vládě, což lze fakticky částečně zrealizovat jen v Senátu, pokud by v něm výrazně posílila opozice. Už nyní je však jasné, že se to nestane, takže tato mobilizace má jen symbolický efekt.

Druhým důvodem je zdůraznění Babišova souboje s údajným polistopadovým kartelem, který se ho snaží zničit a vyhnat z politiky. Této legendě ve volbách uvěřilo hodně lidí, jimž probíhající soud nevadí. Naopak ho rovněž považují za politický proces a obžalovanou Babišovu spolupracovnici Janu Nagyovou za nevinnou oběť represí.

Symbolický souboj

Proto se šéf ANO tolik soustřeďuje na jihlavský senátní obvod, kde do druhého kola postoupil Miloš Vystrčil se 45 procenty hlasů spolu s Nagyovou, jež hlavně díky masivní Babišově podpoře dosáhla slušných 31 procent. Sama upřímně přiznala, že si jde do Senátu pro imunitu. Nikdo jí asi neřekl, že by byla případně jen velmi krátkodobá.

Babiš jistě znovu vloží do nejsledovanějšího senátního souboje hodně energie. Pro něj se střet Vystrčila a Nagyové stává symbolickým střetem zla a dobra, údajných intrik mafie a boje za spravedlnost.

Letošní volby ukázaly, že to je pro nemalou část veřejnosti uvěřitelný scénář. Že se vyplácí agresivní populismus. V této disciplíně si mohou ANO a SPD podat ruce. A i o tom bude druhý poločas boje o Senát, který nyní začíná od nuly.