Volební štáb ANO - Andrej Babiš a Karel Havlíček

Volební štáb ANO - Andrej Babiš a Karel Havlíček Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Komunální a senátní volby 2022: Tisková konference po vyhlášení výsledků voleb (24.9.2022)
Komunální a senátní volby 2022: Tisková konference po vyhlášení výsledků voleb (24.9.2022)
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš
27
Fotogalerie

Výsledky voleb: Opoziční ANO si polepšilo, slaví taky v SPD. Tři senátoři zvoleni už v prvním kole

Češi o víkendu rozhodli o složení obecních zastupitelstev a už v prvním kole vybrali tři senátory. Souboj o zbývajících 24 křesel v horní komoře čeká kandidáty a voliče opět v pátek a sobotu, nejvíc finalistů má opoziční ANO. Tradičně nejvíc mandátů v komunálních volbách získala místní sdružení nezávislých kandidátů, ze stran jako před čtyřmi lety KDU-ČSL. Druhá byla ODS a třetí hnutí Starostové a nezávislí (STAN). V porovnání s výsledkem v roce 2018 zaznamenaly výrazný propad počtu zastupitelů sociální demokraté, komunisté i STAN. Ztratily také ostatní strany vládní koalice. Výrazněji si polepšilo opoziční hnutí SPD, mírně i ANO, které uspělo ve většině velkých měst.

Ze 13 krajských měst zvítězilo hnutí bývalého premiéra Andreje Babiše v osmi z nich, v pěti uspěly vládní strany. V Praze vyhrála koalice Spolu pro Prahu tvořená ODS, KDU-ČSL, TOP 09, v Brně kandidátka Společně - ODS a TOP 09.

Hnutí ANO vyhrálo obecní volby v Ostravě, Hradci Králové, Jihlavě, Karlových Varech, Olomouci, Pardubicích, Ústí nad Labem a ve Zlíně. V Plzni má nejvíc mandátů koalice Spolu a v Liberci koalice Starostů pro Liberecký kraj (SLK) s TOP 09 a lidovci. V Českých Budějovicích zvítězila ODS. Z dalších 14 statutárních měst, tedy těch, v jejichž čele stojí primátor, vyhrálo ANO v devíti z nich. V některých městech, například v Plzni či Havířově, se už v sobotu pozdě večer strany domluvily na složení rady, v jiných se čekají i dlouhá a složitá vyjednávání o radniční koalici.

Letošní účast v komunálních volbách dosáhla 46,1 procenta, byla čtvrtá nejnižší. Největší byla krátce po revoluci v roce 1990, kdy činila skoro 75 procent, naopak nejnižší v roce 2014, konkrétně 44,5 procenta. Účast v prvním kole senátních voleb byla letos 42,7 procenta, druhá nejvyšší od ustavení horní komory. Rekordní byla v roce 2010, kdy dosáhla 44,6 procenta, nejnižší v roce 2002, kdy přišlo hlasovat něco málo přes 24 procent oprávněných voličů.

Letos byli v prvním kole zvoleni tři senátoři, nejvíc od roku 1996. Tehdy se v premiérových volbách dostali do Senátu v prvním kole čtyři politici. Na Orlickoústecku letos uspěl starosta Letohradu Petr Fiala (KDU-ČSL), na Bruntálsku senátor ANO a ředitel nemocnice Ladislav Václavec a v Praze 6 obhájil mandát místopředseda Senátu Jiří Růžička (navržen TOP 09) z klubu Starostů.

Vítězem prvního kola senátních voleb je ANO před ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Premiérové zastoupení v senátním finále bude mít za týden z parlamentních stran SPD. Strany vládní koalice si ale bez ohledu na výsledek voleb většinu v horní parlamentní komoře udrží.

ANO bude mít v druhém kole senátních voleb ve hře 17 finalistů, ODS devět, KDU-ČSL šest kandidátů a TOP 09 tři. ČSSD může obhájit jeden mandát. Ve finále bude mít tři adepty hnutí Senátor 21, pirátští kandidáti se do druhého kola neprobojovali. Překvapením voleb je premiérová finálová účast kandidátky SPD Evy Chromcové na Karlovarsku a Jany Zwyrtek Hamplové (za Nezávislé) na Kroměřížsku, která těsně odsunula na nepostupovou pozici předsedkyni lidoveckého klubu Šárku Jelínkovou. Na Plzeňsku do finále neprošel žokej Josef Váňa, propadli i expremiér a někdejší eurokomisař Vladimír Špidla (ČSSD) či bývalá poslankyně a předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová. Šanci zůstat v čele Senátu má Miloš Vystrčil (ODS), na Jihlavsku bude jeho vyzyvatelkou Jana Nagyová, spolu s Babišem obžalovaná v kauze dotace na stavbu Čapího hnízda.

Letošní obecní a senátní volby byly prvním hlasováním po loňských volbách do Poslanecké sněmovny a následném ustavení vlády pětikoalice premiéra Petra Fialy (ODS). Opoziční tábor hodnotí výsledky voleb jako úspěšné, voliči podle nich dali najevo nespokojenost s vládní koalicí. Ale ani strany vládní koalice výsledky voleb nezklamaly.

Podle politologů je výsledek hlasování úspěchem hnutí ANO, zásadní proměnu české politické scény ale nepřinesl. ANO může podle nich mít problém zmobilizovat voliče, aby přišli ke druhému kolu voleb do horní parlamentní komory. Ze stejného důvodu jsou skeptičtí i k vlivu výzvy předsedy SPD Tomia Okamury, aby lidé za týden v senátním finále hlasovali proti kandidátům vládních stran.

Podle politologa Daniela Kunštáta se hnutí ANO v podstatě podařilo udělat z prvního kola senátních voleb referendum o současné vládě. Pro vládní koalici ale volby nedopadly úplně špatně. "Není to samozřejmě žádný fenomenální úspěch, ale v daném sociálně-ekonomickém a politickém kontextu si vlastně ty strany minimálně udržely pozice," řekl Kunštát ČTK.

Babiš označil výsledek komunálních i senátních voleb za úspěch, hnutí si podle něj významně polepšilo. ANO ale nemusí úspěch z prvního kola zopakovat i v kole druhém. Kunštát odhadl, že ve druhém kole budou mít mírně navrch reprezentanti koalice. Vvýsledek komunálních voleb je podle politologa Josefa Mlejnka pozoruhodně stabilní. Vzhledem k energetické krizi a růstu cen se dalo očekávat zemětřesení, což se ale nestalo.

Letošní sčítání hlasů v komunálních volbách tentokrát trvalo zhruba 16 hodin a bylo přibližně o půldruhé hodiny rychlejší než při předchozích obecních volbách před čtyřmi lety. První výsledky byly zveřejněny v sobotu ve 14:31 z pěti obcí Jihočeského, Plzeňského a Královéhradeckého kraje a z Vysočiny. Nejdéle se čekalo na výsledky z jednoho ze dvou okrsků v Základní škole Hostýnská v Praze 10. Český statistický úřad je převzal dnes v 6:08. První senátní výsledky byly oznámeny ve 14:38 z jednoho ze tří okrsků v Příchovicích na Plzeňsku.

Video placeholde
Tisková konference hnutí ANO k volbám • Blesk TV