Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček při odchodu z Pražského hradu

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček při odchodu z Pražského hradu Zdroj: Blesk:Tonda Tran

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) ukázal novinářům rozhodnutí, kterým svolal prezident Miloš Zeman stálé zasedání nové Sněmovny na 8. listopadu 2021 (14. 10. 2021)
Předseda Poslanecké Sněmovny Radek Vondráček (ANO) v pořadu TV Prima Partie (12.9.2021)
Předvolební debata Blesku (9. 9. 2021): Radek Vondráček (ANO)
Sněmovna projednává další prodloužení nouzového stavu (21. 1. 2021)
Premiér Andreje Babiš a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (oba ANO) diskutují  při jednání o prodloužení nouzového stavu (26. 2. 2021)
8
Fotogalerie

Hrad šíří fake news a diskredituje ÚVN. Vondráček selhal a měl by nést odpovědnost

Chování hradní kanceláře nese znaky sabotáže či pokleslého kabaretu. Neplní svoje povinnosti a svým chováním diskredituje i Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN). Do svých her zapletla i předsedu sněmovny Radka Vondráčka, který by za to měl zaplatit minimálně ztrátou všech funkcí.

Po nedávno ukončených volbách, v nichž voliči nově rozdali karty a zásadně překreslili politickou mapu, se pozornost upíná ke stále skandálnějšímu chování hradního aparátu. Na místě jsou výzvy vyšetřit jeho kroky minimálně za poslední měsíc, jelikož se množí podezření z naplnění skutkové podstaty několika trestných činu, včetně neposkytnutí lékařské péče. 

Nejde jen o arogantní (ne)informování veřejnosti na hranici šíření fake news, a to nikoli o podrobném zdravotním stavu prezidenta, jež podléhá právu na ochranu osobnosti, ale o jeho schopnosti vykonávat ústavní funkce, jelikož se jeho zdravotní indispozice časově překrývá s povolebním vyjednáváním. 

Nulová důvěryhodnost

Důvěryhodnost trestně stíhaného kancléře Vratislava Mynáře a Zemanova poradce Martina Nejedlého s nejasnými ruskými obchodními a politickými vazbami se blíží nule. Tato dvojice zákulisních šíbrů bez bezpečnostní prověrky neprodyšně obklopila hlavu státu a hrozí, že si prakticky uzurpuje jeho pravomoci.

Komunikaci mluvčího Jiřího Ovčáčka nelze brát příliš vážně. Zvláště v poslední době působí jako zcela odstřižený od reality i dění kolem prezidenta. Ovčáček nikdy nepřijal roli subalterního státního úředníka, jehož povinností je pouze tlumočit stanoviska svého nadřízeného. 

Jeho opakované výroky, že prezident trpí jen dehydratací a mírným vyčerpáním, podstupuje plánovaný rekondiční pobyt, připravuje strategie a těší se na povolební vyjednávání, jím avizovaný a vzápětí odvolávaný program hlavy státu a neochota poskytovat hodnověrné informace vzbuzovaly stále větší pochybnosti.

Zemanův mluvčí o to více zahlcoval éter hloupostmi o buchtách a vinných klobásách údajně podávaných na ARO, což vyvolalo údiv i v lékařské obci, a ÚVN se musela od těchto výroků distancovat, podivnými soukromými výlevy a provokacemi. Tím vším jen přitápí pod kotel nedůvěry, co se na Hradě děje.

Vondráčkova blamáž

Smutnou roli v této truchlohře přijal předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), jenž si tím pod sebou podřízl větev minimálně na parlamentní půdě. Jen stěží teď může pomýšlet na nějaké sněmovní funkce. Téhož dne, kdy Ivana Zemanová na všechny veřejně apelovala, aby jejímu manželovi dopřáli klid, že bude o dalším vývoji informovat, Vondráček vyrukoval s neuvěřitelnou historkou.

„Měl jsem možnost si s panem prezidentem popovídat. Říkal vtipy, byl pozitivně naladěný,“ svěřil se Vondráček ČTK s návštěvou Zemana na jednotce intenzivní péče. „Asi jsem jediný, s kým se setkal, kromě rodiny a zaměstnanců kanceláře, kteří se o něj starají. Já si toho velmi cením. K povolebnímu jednání říkal, že se na něj můžeme spolehnout. A říkal to se svým typickým potutelným úsměvem.“

Vzápětí prozradil důvod náhlé návštěvy prezidenta v doprovodu kancléře Mynáře. „Bylo to hlavně proto, abychom vyloučili jakékoliv spekulace o tom, že snad to není jeho vůle, že svolává sněmovnu na 8. listopad,“ přiznal šéf sněmovny.

Tato akce vzápětí vyvolala ostrou reakci Ústřední vojenské nemocnice. „Potvrzujeme, že dnešního dne nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře přivedl kancléř Vratislav Mynář k prezidentu ČR na jednotku intenzivní péče předsedu Poslanecké sněmovny pana Radka Vondráčka,“ sdělila mluvčí Jitka Zinke.

Nežádoucí událost

Prezidenta podle mluvčí navštěvuje pouze vybraný okruh jemu blízkých osob, k nimž Vondráček nepatřil. „Tento neoprávněný vstup eviduje ÚVN jako tzv. nežádoucí událost, která bude prověřena v rámci interního šetření.“ Distancovala se i od Vondráčkových výroků ke zdravotnímu stavu prezidenta, jež byly poskytnuty výhradně jeho nebližším.

Důkladné vyšetření této partyzánštiny je plně na místě. Došlo k závažnému porušení řádu špičkové nemocnice, jelikož na střežené pracoviště ARO, kde je limitovaný přístup vstupní kartou, navíc s takto exponovaným pacientem, pronikly nepovolané osoby. 

Někdo jim musel tuto kartu bez vědomí ošetřujícího lékaře poskytnout, čímž mohl spáchat přestupek. Podle některých zdrojů čítala nelegální návštěva prezidenta dokonce pět lidí. Podle vnitřních pravidel musí být u lůžka nepřetržitě přítomen zdravotní personál. Pokud ano, byl snad manipulován kancléřem?

Místodržící Mynář

Kancléř Mynář si počíná jako nedotknutelný místodržící a Vondráček naskočil na jeho nemístnou hru. Cílem je udržet Zemana v povolebních jednáních za každou cenu, což samozřejmě stále nelze vyloučit, ale Hradem používané metody jsou daleko za hranou normálu a možná i zákonnosti.

Vondráček vzápětí svůj přešlap „vylepšil“ vyjádřením, že ho u vstupu do nemocnice vyzvedla ochranná služba Policie ČR a zavedla ho až do prezidentova pokoje. Policie vzápětí jeho prohlášení dementovala. „Pana předsedu Poslanecké sněmovny k prezidentu republiky policie nedoprovázela,“ uvedla na Twitteru.

Ozval se i Babiš. „Nevnímám to vůbec dobře. Je to velká chyba kolegy Vondráčka, který mě o návštěvě neinformoval,“ reagoval premiér, jenž sám čeká na termín schůzky s prezidentem. Je možné, že Vondráček jednal za jeho zády? Nebo Babiš pouze pochopil, že mu tato absurdní blamáž může uškodit?

Otazníků kolem Vondráčkova lapsu je víc a při paměti jeho tance na řečnickém pultu ve sněmovně nebyl jediný. Mával prezidentovým pověřením ke svolání ustavující schůze 8. listopadu, který je procedurálně bezcenný. Schůze by podle daných pravidel proběhla měsíc po volbách tak jako tak. 

Pokud je ovšem prezident v tak dobrém rozpoložení, jak rozšafně vykresluje Vondráček, proč nepřijme premiéra Babiše, nebo lídra formace SPOLU Petra Fialu, který má mandát 108 hlasů k pověření sestavit vládu? Tento akt je mnohem podstatnější, než Zemanův podpis ke svolání schůze, který budou navíc prověřovat znalci.

Kritikou postupů Hradu nešetří ani bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Podle něj chtěl Mynář návštěvou prezidenta pouze demonstrovat svoji sílu. Kancléřovi, stejně jako Nejedlému, je jasné, že povolební oslabení prezidenta Zemana, který vše vsadil na výhru Babiše, oslabuje i jejich vliv a byznysové zájmy. To jediné je skutečně zajímá, a proto budou bojovat, dokud to půjde.

Video placeholde
Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček o stavu prezidenta Miloše Zemana i (ne)komunikaci Hradu. • Blesk/ Vera Renovica