Video placeholde

Kecy & politika 22: Horký Fiala a drahé Babišovo Česko

Volební koalice SPOLU odstartovala v pondělí poslední fázi horké volební kampaně. V pražském Slovanském domě to vypadalo jako během natáčení seriálu Netflixu z amerických voleb – praporky, transparenty, mávátka a skandovaný potlesk. Je to skutečně věc, která pohne závěrečnou fází předvolební kampaně? Na to hledají odpověď autoři nového podcastu Kecy a politika. Názory Petrose Michopulose a Bohumila Pečinky se v této věci rozcházely.

Prvně jmenovaný sledoval celou akci v televizi a měl pocit, že šlo o nejlepší projev Petra Fialy z posledních let. Americké reálie zase působily dojmem profesionality, jež podle něj kontrastuje s vystupováním ostatních stran, které působí amatérsky a neuměle.

Pusťte si podcast Kecy & politika na Spotify:

Podle druhého z autorů je hodnocení jásací estrády s aktivisty a mávátky věc vkusu. Záleží na jejich efektivitě. Tyhle akce mají být ukázkou síly a daleko větší roli by sehrálo, kdyby se akce konala za přítomnosti ekonomických celebrit, podporovatelů z řad influencerů, podnikatelů a umělců. SPOLU se stále nepodařilo vytvořit dojem plnohodnotné alternativy a rozpačitě přešlapuje na místě. Ve Slovanském domě se sice odehrála dobrá show, ale SPOLU nepřekročilo svůj stín relativní sociální izolace.

Fialův projev měl tři silná sdělení: jasné ne vládnutí s ANO, slib seškrtat 100 miliard na dotacích a nezvednout daně. Bohužel SPOLU nezvedlo hlavní téma posledních týdnů – rychle probíhající zdražování jako projev nezvládnuté inflace. A právě to by mohlo a mělo být hlavním tématem volební kampaně všech politických stran, které chtějí ukončit osmiletý režim babišismu v Česku.

Stručně řečeno, důchodci sice od vlády dostanou vyšší penze, ale spolknou je vyšší ceny zboží a služeb. Z Andreje Babiše se pomalu stává člověk, jenž přidává, aby zdražil úplně všechno. To mělo být hlavní opoziční poselství, ale nebylo.

V další části se autoři podcastu věnují příčinám inflace. Ta je zhruba z třetiny způsobená zničením dodavatelských vazeb v době covidu, zčásti kvůli vysokým cenám elektřiny v rámci evropského programu Green Deal, ale minimálně z třetiny má české kořeny. Důvodem je akcelerace zadlužování v posledních třech letech, jež vyhnala inflaci nad čtyři procenta.

Někteří ekonomové typu Petra Stuchlíka tvrdí, že je inflace ve skutečnosti kolem šesti procent, a v Praze dokonce osm procent. Důvodem je, že Český statistický úřad dostatečně nezohledňuje při jejím výpočtu náklady spojené s bydlením, které šly v poslední době drasticky nahoru. Přitom zdražování zboží a služeb začínají pociťovat už i běžní spotřebitelé.

V centrále ANO vypukla v posledních dnech panika, protože se jim zdá, že zdražování může být spouštěcí moment, jenž ovlivní volby. A premiér Babiš nechce mít image muže, který lidem sice přidal, ale peníze jim z kapes vytáhl přes inflaci.

I proto bylo šokující vystoupení ministryně financí v pořadu Otázky Václava Moravce, jež varovala centrální banku (ČNB) před zvyšováním základní úrokové sazby. Přitom podle zákona je hlavním úkolem ČNB udržování cenové stability. Teprve sekundárně je to podpora hospodářství. Guvernér centrální banky Rusnok na to správně reagoval, že na stoupající vlnu inflace a zdražování zareaguje zvýšením úrokových sazeb, a to opakovaně. Ministryně Schillerová současně dala najevo, že víc než inflace a zdražování jí vadí boj proti inflaci a zdražování. To samozřejmě není hřích a jako politička má na to právo. Měla by si to ovšem obhájit u svých voličů.

Zatím se však zdá, že ANO jde cestou bagatelizace vlny zdražování. Ekonom Aleš Michl, bývalý poradce Andreje Babiše, kterého dosadil do bankovní rady ČNB, v Babišových novinách rozjel příběh o tom, že inflace k nám byla kompletně dovezena. Přitom Česko má v posledních třech letech největší dynamiku zadlužování v zemích Evropské unie, což začíná probublávat v rychle rostoucí inflaci a lidé to dříve nebo později pocítí přes peněženku.

Zdražování se možná vinou neprůraznosti opozice hlavním tématem volební kampaně nestane. Rozhodně je hlavním politickým tématem dneška.