Přečetli jsme za vás: Co říkají strany na problematiku migrace?

Přečetli jsme za vás: Co říkají strany na problematiku migrace? Zdroj: ČTK; koláž reflex.cz

Migranti na hranici mezi Polskem a Běloruskem živoří v děsivých podmínkách.
Migranti na hranici mezi Polskem a Běloruskem živoří v děsivých podmínkách.
Migranti na hranici mezi Polskem a Běloruskem živoří v děsivých podmínkách.
Migranti na hranici mezi Polskem a Běloruskem živoří v děsivých podmínkách.
Migranti na hranici mezi Polskem a Běloruskem živoří v děsivých podmínkách.
29
Fotogalerie

Přečetli jsme za vás: Migrace ve volebních programech. ČSSD ji neřeší, ANO a Piráti říkají skoro totéž

Téma migrace rezonuje veřejností od roku 2015, kdy do Evropské unie začalo směřovat větší množství uprchlíků. Politické strany a hnutí na nastalou situaci zareagovaly a řešení krize se objevuje ve většině programů. Někdo vidí budoucnost v jasné regulaci, jiní a konzervativnější politici pro změnu doufají ve výrazné omezení.

Na sociálních sítích kolují mraky fake news. Jedna z nejotřepanějších říká, že Pirátská strana chce do Česka vozit uprchlíky. Je to pravda, nebo se jedná o fabulaci politických protivníků? Pojďme si před volbami projít programy stran a hnutí, které mají reálnou šanci se do sněmovny dostat.

ANO

Politické hnutí premiéra Andreje Babiše se ve svém programu zaobírá nelegální migrací na prvních stranách. Jak je u ANO zvykem, napadá ostatní strany. „Na rozdíl od TOP 09 a Pirátostánu budeme dál nekompromisně hájit naši pozici v otázce ilegální migrace,“ píše se v brožuře. Dále stojí: „Nenecháme si násilně měnit naši kulturu a náš způsob života.“ Jaká je ale opravdová pozice vládnoucí strany?

Na dalších stranách nacházíme stanovisko, které je pro ANO příznačné. Dle programu hnutí odmítá nelegální migraci a jakékoliv uprchlické kvóty. O tom, kdo bude v Česku žít, mají rozhodovat Češi, a ne Evropská unie. Lidé okolo Andreje Babiše rovněž slibují zrychlení deportace nelegálních migrantů.

„Nebudeme financovat neziskové organizace, které podporují ilegální migraci,“ tato slova míří především na převaděče, kteří na lodích brázdí moře a zachraňují uprchlíky. „Ilegální migraci je potřeba zastavit a řešit mimo Evropu,“ zní zásadní stanovisko hnutí ANO.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO) • Videohub

SPOLU

Koalice tří stran s ANO souhlasí především v odmítání povinných kvót a řešení migrační krize mimo hranice EU. „Migraci nemůže Česká republika vyřešit sama,“ říká volební program. Zároveň politici trvají na tom, aby evropské země mohly volit své vlastní řešení migrační krize. S tím jde ruku v ruce urychlení procesu odmítnutých žadatelů o azyl.

SPOLU vidí jako cestu systematickou pomoc v nestabilních regionech. Pokud to není možné, spatřují jako řešení uprchlické tábory, pro než prosazují vyšší pomoc, aby lidé žili v důstojnějších podmínkách. Opoziční strany se rovněž shodují na potrestání pašeráků.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) • Videohub

Piráti a Starostové

Piráti a STAN zaobalili ožehavé téma do neutrálního hávu. Jako ostatní strany odmítají kvóty nařízené Evropskou unií. „Podporujeme řešení příčin migrace v místech jejího vzniku,“ píší v programu. Samozřejmostí je i boj proti převaděčství a podpora humanitární pomoci v místech zasažených katastrofou.

Koalice rovněž podporuje spolupráci států EU v rámci návratové politiky, jako jedni z mála zmiňují i reformu agentury FRONTEX. Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž (FRONTEX) bývá osočována ze spolupráce s převaděči. Jak už je u Pirátů zvykem, prosazují digitalizaci, a to i v oblasti cizineckého řízení. „Podpoříme posílení ochrany vnějších hranic EU,“ najdeme rovněž na internetových stránkách.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Ivan Bartoš (Piráti, lídr koalice Pir+STAN) • Videohub

SPD

Předseda strany Tomio Okamura se stal tváří migrační politiky, avšak v obráceném gardu, protože aktivně bojuje proti přijímání uprchlíků. Jeden z hlavních programových cílů je kategorické odmítání přerozdělovacích kvót. Straníci volají po zabezpečení vnějších hranic Evropské unie, maximální kontrole nelegálních migrantů a zamezení vstupu na území EU. „Nelegálním imigrantům nebudeme udělovat azyl a zřizovat pro ně záchytná zařízení,“ píše se v oficiálním volebním programu.

Asi nejmarkantnějším rozdíl je ten, že SPD má na migrační politice postaven celý program, a tak jde v některých věcech ještě dál. „Chceme prosadit, aby nelegální překročení hranic ČR, stejně jako nelegální pobyt byly kvalifikovány jako trestný čin, a nikoliv pouze jako přestupek,“ volá Okamura po přísnějším postihu. „Migrační politika EU je proti zájmům ČR,“ stojí v programu.

KSČM

Tradiční strana míří především na starší voliče, a tak hraje na poetičtější notu. Pod normalizačně znějícím titulkem „Podmínky pro život v bezpečí a míru“ jsou shrnuty veškeré postoje komunistů. „Armáda musí sloužit k obraně země a pro bezpečí občanů ČR,“ chce Vojtěch Filip a jeho tým. Migrační krizi však komunisté příliš neřeší, a tak ji odbyli jediným, leč výmluvným bodem programu. „STOP ilegální migraci.“

Video placeholde
Volební lídři 2021: Vojtěch Filip (KSČM) • Videohub

PŘÍSAHA

Politické hnutí Roberta Šlachty nabývá na síle. Jako jeden z mála subjektů připomíná, že riziko masové migrace nezmizelo ani přes pandemii. Někteří voliči na něj díky mediální masáži zapomněli. „Zpřísnit postihy převaděčů, tvrdě zakročit vůči migrační mafii, která bohatne na neštěstí jiných,“ zní jeden z cílů Přísahy. Hnutí také chce, aby se migranti, pokud dostanou azyl, podíleli na chodu státu.

Šlachta kdysi působil v policejním sboru, a tak se zaobírá i touto problematikou. „Opětovně osamostatníme cizineckou policii k účinnější ochraně hranic a boji proti převaděčství,“ stojí ve volebním programu. Samozřejmostí je odmítnutí migračních kvót.

TSS (Trikolora Svobodní Soukromníci)

Koalice patří mezi „blanické rytíře“ bojující proti nelegálním přistěhovalcům. „Migrace musí probíhat výlučně na základě české azylové legislativy,“ pod touto větou se skrývá odmítnutí evropských kvót. Hnutí taktéž usiluje o nulovou toleranci nelegální migrace. Politici se totiž bojí, že by institut azylu mohl být znevážen a zneužit. Podobně jako ANO chce TSS zastavení podpory migračních neziskovek.

„Nelegální migraci nepřijmeme za legální,“ zní jedno z hlavních hesel programu. Koalice pravicových stran požaduje ochranu tradic, zvyků a způsobu života. Odvolává se přitom na bohatou historii České republiky.

ČSSD

Strana, které se nepředpovídá zářná budoucnost, má na svých internetových stránkách uvedené „Desatero pro volby do Poslanecké sněmovny 2021“. Vedení strany migrační politiku vůbec nebere v potaz. Stanovisko ČSSD tak v programu nenajdeme ani pod heslem „Ochráníme zájmy České republiky i její zdroje“. Sociální demokraté míří především na sociální problematiku, kterou ještě více rozvířila pandemie koronaviru.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Jan Hamáček (ČSSD) • Videohub