Video placeholde
Hnutí ANO zahájilo ostrou v Ústí nad Labem ostrou fázi kampaně. Babiš se chce rvát do roztrhání těla. (2. 9. 2021)
Hnutí ANO zahájilo ostrou v Ústí nad Labem ostrou fázi kampaně. Babiš se chce rvát do roztrhání těla. (2. 9. 2021)
Hnutí ANO zahájilo ostrou v Ústí nad Labem ostrou fázi kampaně. Babiš se chce rvát do roztrhání těla. (2. 9. 2021)
Hnutí ANO zahájilo ostrou v Ústí nad Labem ostrou fázi kampaně. Babiš se chce rvát do roztrhání těla. (2. 9. 2021)
Hnutí ANO zahájilo ostrou v Ústí nad Labem ostrou fázi kampaně. Babiš se chce rvát do roztrhání těla. (2. 9. 2021)
15
Fotogalerie

Babiš vykradl program ČSSD a kupuje si hlasy seniorů. O výsledku ANO rozhodnou mladší voliči

Hnutí ANO představilo program, který znovu potvrzuje, že si s realitou slibů hlavu neláme. Nabízí všechno všem. Zprava vykradlo nízké daně a zleva obří sociální výdaje. Z několika zapamatovatelných hesel je patrné, že sází hlavně na svoji klíčovou voličskou skupinu levicově orientovaných seniorů.

Andrej Babiš zahájil ostrou fázi předvolební kampaně sloganem „Budu se za vás rvát“ s programem „Až do roztrhání těla“, který se okamžitě stal terčem karikatur. Jediné, za co se šéf ANO rve až do roztrhání těla, jsou jeho privátní a ekonomické zájmy a uplácení svých hlavních voličských skupin z eráru. Slovy klasika „hodovat, když nám lidé půjčují“, není projevem politického mistrovství, ale nezodpovědného populismu.

Naši firmu nedáme

Program ANO nemá smysl rozebírat podrobněji, jelikož samotné hnutí odjakživa nepřikládá idejím kloudný význam a předvolební materiály jsou pro něj spíš jen nosičem zbožných přání, nedůvodného chvastounství a rozporů slov a činů.

Některé slogany přicházejí s křížkem po funuse, jako náhle vytažený žolík obrany před nelegální migrací. Takto dnes v souvislosti s událostmi v Afghánistánu uvažuje většina evropských státníků v čele s Německem, Francií a nárazníkovými zeměmi Itálií a Řeckem, které výrazně mění přístup.

Je tragikomické, když o obraně českých zájmů v EU („Naši zemi nedáme“) hovoří majitel největšího příjemce evropských dotací, který blokoval jejich zastropování pro velké koncerny. Premiér Babiš je navíc na indexu kvůli bezprecedentnímu střetu zájmů, a dokonce hrozí, že pokud tento problém nevyřeší, přijdou o evropské dotace všechny domácí firmy. O tom se v programu ANO nepíše a tady se s Babišem rval za jeho obchodní zájmy až do roztrhání těla celý státní aparát.

Vlevo od ČSSD

Za pozornost však stojí něco jiného. Zatímco představy na ozdravění rozvrácených veřejných financí a zastavení nebezpečného tempa zadlužování v programu chybějí, jejich dynamiku dále eskaluje masivní sociální politika. Babiš si dobře uvědomuje, kdo je jeho klíčová voličská skupina, a tímto směrem napíná veškeré síly.

Hnutí ANO po celou dobu ve vládě vykrádalo program ČSSD, jež na tom jen ztrácela, a dnes se jí rozhodlo zasadit definitivní ránu do vazu. Podle průzkumů podporuje hnutí ANO kolem 46 procent seniorů, které se mu podařilo přetáhnout sociální demokracii a komunistům. Ti dnes v tomto revíru jen paběrkují.

Hlavním heslem jsou proto nepřekvapivě průměrné důchody 20 tisíc korun v roce 2025, což od roku 2022 znamená průměrný roční růst penzí o 1230 korun. Není třeba dodávat, že jsou to sliby vysoko přesahující zákonnou valorizaci, která se tak stává naprosto zbytečným instrumentem. Babišova vláda ji sice překonávala opakovaně, na příští rok o 300 korun, ale výhledově by tato navýšení dosáhla rekordních hodnot.

Ve stopách Špidly a Paroubka

„Růst průměrného starobního důchodu na 20 tisíc korun by znamenal, že by penze v příštích čtyřech letech stoupaly zhruba dvojnásobným tempem v porovnání s jejich vzestupem v uplynulém desetiletí. Bez provedení důsledné důchodové reformy či bez dalšího enormního nárůstu veřejného zadlužení je naplnění takového cíle obtížně představitelné,“ shrnul výhrady nevládních ekonomů Lukáš Kovanda z Trinity Bank.

Pokud by ANO myslelo svoje záměry vážně, a vzhledem k absolutní netečnosti jeho představitelů k budoucnosti mladé a střední generace je to pravděpodobné, vyplácela by státní pokladna v roce 2025 o 111 miliard korun víc jen na navýšení důchodů. Kde na to vzít, je pro Babiše, který najel na Špidlovu tezi „zdroje jsou“, podružná záležitost.

To ovšem zdaleka není všechno. Hnutí ANO slibuje mimo jiné zachování slev na jízdné pro seniory a studenty, zvýšení vdovských důchodů, zvýšení rodičovských příspěvků na 400 tisíc korun nebo masivní výstavbu státních bytů.

Co je obzvláště rafinované, chce oprášit Paroubkův nápad nastavení automatické valorizace dávek hmotné nouze a státní sociální podpory, který by vedl k průběžnému zvyšování sociálních dávek. Kvůli nadměrné zátěži pro rozpočty ho zrušila Topolánkova vláda a dnes je znovu ve hře.

Ekonomické nesmysly

ANO ukradlo sociální demokracii a komunistům i další slogan, že nebude privatizovat zdravotnická zařízení. Zní to bizarně, pokud v čele hnutí stojí majitel fondu Hartenberg masivně podnikajícího ve zdravotnictví, zejména v oblasti reprodukčních klinik, a díky síti laboratoří velmi dobře profituje z testování na covid-19.

Babišova parazitování na programu ČSSD si povšimli i někteří sociální demokraté. „ANO míchá pravicovou rétoriku s levicovými sliby, které okopírovalo od sociální demokracie. Slibovat vyšší důchody a mzdy bez zvýšení daní například právnickým osobám je ekonomický nesmysl,“ reagoval předseda poslaneckého klubu Jan Chvojka.

Ekonomickým nesmyslem jsou ovšem i nápady jeho kolegyně Jany Maláčové, například na skokové zvyšování minimální mzdy. Obě strany založily požár veřejných financí a hasí ho benzínem. Babišovo hnutí v tomto pyromanství dominuje a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák by se měl probrat z virtuálních snů, že je možné v ANO otočit kormidlem doprava.

Spálená země

Doba se mění. Když Miloš Zeman na jaře 1997 kritizoval krizové balíčky Klausovy vlády, že „v podstatě zanechává pro dobu, kdy přejdeme z opozice do vlády podmínky spálené země“, dosáhl téhož roku schodek státního rozpočtu 15,7 miliardy korun. Dnes má sice prezident Zeman k návrhu rozpočtu na příští rok výhrady, ale výše schodku 377 miliard korun mu nevadí, stejně jako pokračující tempo zadlužování v příštích letech.

„Nám už nyní vychází nejvyšší nárůst dluhu mezi roky 2019 a 2024 v celé EU podle konvergenčních programů i podle dubnového výhledu Mezinárodního měnového fondu. Takže už nás trhy sledují a budou sledovat. Vyhýbání se konsolidaci veřejných rozpočtů nelze přehlédnout,“ varuje šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová.

Pokud někdo za sebou zanechává „spálenou zemi“, je to Babišova a Zemanova vláda podporovaná komunisty. V tomto úsilí nyní ještě hodlá zvýšit obrátky. Budoucnost mladé a střední generace, které budou jejich dluhy platit, je nezajímá.

Podle posledního průzkumu agentury Kantar mají první tři formace – Spolu, ANO a PirStan – zhruba stejný volební potenciál. Záležet bude na každém hlasu. Agentura potvrdila starší data, že hnutí ANO má největší podporu mezi lidmi staršími 60 let. Koalice Spolu a PirStan častěji oslovují mladší voliče do 44 let.

Jejich účast – a je to v jejich zájmu – rozhodne o výsledku hnutí oligarchy potápějícího svoje dosavadní spojence ČSSD a KSČM, který se řídí heslem „po mně potopa“.