Video placeholde
Miloš Zeman v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech
Miloš Zeman v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech
Miloš Zeman v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech
Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman dodržel tradici a v doprovodu ochranky vyrazil na člun.
10
Fotogalerie

Koudelka místo kufříků aneb Jak vnímat Zemanovo pranýřování BIS

Kontrarozvědka odposlouchávala prezidentovo nejbližší okolí a potažmo i samotnou hlavu státu. Už jen toto samotné sdělení, které v nedělním rozhovoru pro Blesk.cz vypustil do světa Miloš Zeman, by úplně stačilo k politické a mediální bouři. Pokud by to nevyšlo z úst Miloše Zemana…

Samozřejmě, nelze vyloučit nic. Natož tak silné obvinění rovnou shodit ze stolu. Jakkoliv může být výsledkem Zemanovy kočkované s BIS a jejím šéfem Michalem Koudelkou. Zapadnout by ale nemělo několik rádoby podružností.

Předně to, že prý premiér Babiš svému hradnímu chráněnci sliboval, že odposlechy prezidentova okolí stopne. „Chci věřit, že je zastavil,“ prohlásil Zeman. To po entrée, že je milý člověk (myšlen Zeman) a předsedovi vlády, pod kterou BIS spadá, proklamované špiclování jen vytknul.

Tady to drhne poprvé. Premiér nemá kontrarozvědce do odposlechů co mluvit, iniciovat je ani zastavovat (povoluje je předseda senátu Vrchního soudu). Pokud by se tak dělo, bylo by tohle skandální.

Pochopitelně je možné, že Andrej Babiš nic Miloši Zemanovi neslíbil. Anebo mu to slíbil s tím, že to stejně nemůže – a třeba ani nechce – splnit. Čemuž by odpovídalo prezidentovo postesknutí, že prý odposlechy dál pokračovaly.

Sám premiér na to obratem reagoval slovy: „Odmítám, že bych se kdykoliv zajímal, koho služby odposlouchávají.“ Ostatně složku na Zemanovy lidi si může nechat udělat i jinak…

Dále se samozřejmě nabízí otázka, proč se prezident s tak závažným obviněním neobrátil na sněmovní komisi pro kontrolu BIS. „Já nevěřím žádné parlamentní komisi,“ vysvětlil to Zeman na Blesku.cz. Lepší příklad vztahu k zákonodárnému sboru hlava státu dát lidem-voličům nemůže.

A do třetice, proč s tím prezident přichází až teď? „Nechtěl jsem to příliš rozmazávat, zejména ne před volbami. A pevně jsem doufal, že pan Koudelka skončí 15. srpna a bude klid.“ Ale stejně rozmazal. A kdyby se šéf BIS odporoučel, tak by se tak vážné podezření, že kontrarozvědka odposlouchávala okolí prezidenta včetně něj samotného, zametlo pod koberec?

Ale nezastávejme se žádné strany, k čemuž v následné nedělní televizní debatě na ČT nabádal i vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček. Ostatně Zemanova slova, že „BIS je děravý cedník“, přinejmenším z hlediska mediálních výstupů nejsou úplně od věci.

Viz například zpráva, která se shodou okolností právě v neděli ráno objevila na webu Neovlivni.cz. Tedy že kontrarozvědka sledovala prezidentova poradce Martina Nejedlého. Zvýšený zájem kontrarozvědky o jeho přinejmenším problematické aktivity je zcela v pořádku, ale nemá to v mediálním prostoru co dělat.

Zpátky k Miloši Zemanovi. Se svými doslova převratnými obviněními vůči tajným službám přišel už v minulosti, konkrétně v 90. letech (tehdy jako šéf opoziční ČSSD). První tzv. Zemanův kufřík z roku 1996 se týkal dokumentů, které BIS a tehdejšího ministra vnitra Jana Rumla „usvědčovaly“ ze snah o zavedení policejního státu. Ten druhý z roku 1998 pak měl odhalovat snahu tajných služeb zatočit s ČSSD a ODS. Nic se nepotvrdilo, část se ukázala jako bezcenné dokumenty či rovnou falza.

Čímž samozřejmě není nic řečeno k nynějším prezidentovým slovům, jen je potřeba hodně velká rezerva. Navíc sám Miloš Zeman se nemusí ničeho bát, protože – jak vysvětlil i v nedělním rozhovoru pro Blesk.cz – je bílý jako lilie: „Všichni kromě mě jsou potenciálně vydíratelní.“

Video placeholde
Zeman o teroristech z Tálibánu, BIS a odposlouchávání či "nadlidech" a snobech ve Varech. Podívejte se na záznam celého přoadu S prezidentem v Lánech